Hlavní navigace

Porovnání českých freemailů: Seznam, Centrum a Volný

15. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Historie, bezpečnost, kapacita, vzhled

Kam zmizel email.cz a post.cz?

Našim končinám vládnou tři společnosti. Asi pro vás nebude těžké jejich produkty vyjmenovat, převažuje Seznam E-mail, Centrum.cz Multimail a VOLNÝ mail. První dva soupeři sdílejí podobnou filosofii, oba portály jsou si v mnoha směrech velmi podobné. Volný ale původně začal jako poskytovatel vytáčeného internetového připojení. E-mail zdarma a na celý život může vypadat pokaždé úplně jinak. Nevěříte?

Češi nejsou na e-mailovém poli překvapivě žádní nováčci. Hned největší tuzemský vyhledávač funguje od roku 1996 a vlastní e-mailové schránky spustil o dva roky později. Seznam E-mail později přebral i malé české freemaily. Email.cz nebo Post.cz už několik let nepatří mezi samostatné služby, uživatelé byli převedeni pod křídla nového vlastníka a schránka jim zůstala. Adresu s koncovkou @post.cz už nezískáte, zatímco @email.cz firma vedle obligátního @seznam.cz k registraci stále nabízí. Včlenění služby Email.cz do svého portfolia tak mělo ve výsledku větší význam než u Post.cz, neboť šikovná doména se Seznamu hodila do krámu. Jak by se ostatně hodila každému českému poskytovateli freemailu.

Registrace u Seznamu

Existují ještě jiné koncovky, které vám budou při registraci ze stránky www.seznam.cz odepřeny. Společnost provozuje řadu různých služeb, abyste se k nim ovšem přihlásili, s uživatelským jménem si nevystačíte. Vedení si vynucuje, abyste měli e-mail. Samozřejmě nejlépe u Seznamu. Když se nicméně o registraci e-mailové schránky pokusíte z videoportálu Stream, bude vám nabídnuta kromě zmíněných dvou standardních také koncovka @stream.cz. Podobně si založíte účet zakončený @spoluzaci.cz. Tak má být vaše vynucená schránka jasně označena a můžete ji třeba používat jen pro účely dané služby.

Bezpečnost na prvním místě? Ne tak docela...

Bezpečnost dostává na frak hned při přihlášení. Ať už se přihlašujete z domovské stránky tří velkých portálů, případně ze zvláštní přihlašovací stránky, pokaždé jste vystaveni nebezpečenství z venku. Stránky ke své škodě nepoužívají zabezpečený protokol HTTPS, pouze obyčejné HTTP. Totéž při registraci. Nešifrované spojení by se přitom v takových případech vůbec nemělo používat. Fakt, že v tomto zaostávají snad všichni tuzemští konkurenti, Seznam a spol nijak neomlouvá. On i Centrum sice údajně používají SSL, ale HTTPS se v adresním řádku zkrátka neukazuje. Google, Microsoft i Yahoo! vás bez zeptání přesměrují na do doménu, s níž komunikujete právě pomocí HTTPS.

Názor Firefoxu na „zabezpečené spojení“ u Seznam E-mailu je docela jasné

Volný tento protokol poskytuje volitelně. Když se pokusíte v Seznamu nebo Centru ručně pozměnit HTTP na HTTPS, prohlížeč vám poví, že vinou dalších nezabezpečených prvků na stránce nemůže být odposlouchávání zamezeno. A pak nemáme mít předsudky ohledně českých freemailů, že? Bezpečnost hraje je světových službách prim, jen Češi ji berou na lehkou váhu. Seznam za něco pochválit můžeme – podporuje přihlášení pomocí OpenID. Pokud jej nemáte, můžete si jej zde i založit. Bohužel, OpenID zřejmě využije jen malé procento lidí.

Chrome se shoduje s Firefoxem, „zabezpečené spojení“ není moc bezpečné

Registrace je pokaždé jednoduchá, avšak Volný jako jediný vyžaduje, abyste měli při ruce mobil. Přijde vám na něj SMS s potvrzovacím kódem. Po potvrzení trvá zavedení schránky přesně pět minut. Ostatní poskytovatelé vám ji zpřístupní okamžitě.

Vysoká kapacita není standardem

Kapacita je jedním ze základních a nejsledovanějších parametrů a hezky na ní vidíte, jak Češi v elektronické komunikaci zaostávají. V základu nám poskytovatelé dají jen velmi málo. Ubohých 10 MB zní jako špatný vtip, bohudík to Seznam kompenzuje neomezenou kapacitou, ale musíte poslat SMS ve správném tvaru. Cena 3 Kč vás nezruinuje. Argument, že nelze všem naráz zřídit takhle velkou schránku, je vcelku logický, 6,5 milionu účtů nenabobtná ze dne na den. Na jedno telefonní číslo aktivujete až deset schránek, na víc nemáte nárok.

Registrace Multimailu zahrnuje volitelně i novinkové zpravodajství

Centrum vás oficiálně limituje více. Z 20 MB můžete poskočit na 2 GB, pak jste nahraní. 2 GB dnes není mnoho. I zde se rozšíření prostoru provádí přes aktivační SMS. Případně můžete využít GoPay a vaši platební kartu. Volný vám kapacitu navýší z 50 MB na závratných 250 MB. Celý proces trvá 24 hodin. Suverénně nejslabší přístup k aktivaci služeb není zrovna dobrou vizitkou. Vše zde trvá (zřízení schránky, navýšení kapacity) a výsledky abyste pohledali.

Volný vám před odesláním registračního formuláře není schopen říct, zda je vybrané uživatelské jméno dostupné

Mobilní telefony se dají využít u Seznamu také pro upozorňování na příchozí zprávy. Koruna za krátkou textovou zprávu je ale hodně, zejména pokud vám denně přijde třeba sto e-mailů. Centrum přistupuje k věci komplikovaněji za pomoci e-mailu u vašeho operátora. Nastavení této služby lze u našich operátorů obvykle provést přes web, ale jde o poměrně složitý proces a bavit se při něm nebudete. Ze všech tří freemailových účtů se zprávy mohou přeposílat na jiný e-mail.

Pravěk neskončil, pravěk trvá

Láska na první pohled – ta vás v českých freemailech asi nepotká. Výchozí vzhled Seznamu se nezměnil setsaktamentsky dlouho a jeden by si myslel, že jde o provizorní záležitost. Pravěké vzezření můžete eliminovat zapnutím jednoho z docela hezkých témat, která ale stejně nazakryjí zastaralý design a nedostatek lepších technologií. Aspoň reklamy příliš nevyrušují. Znáte AJAX, hojně využívaný například v Gmailu? Seznam zřejmě neví, co to má být. Měl by si rychle doplnit vzdělání, protože Gmail se jako správné webová aplikace jednou načte a všechny další prvky se nahrávají uvnitř. Seznam E-mail vždy načte novou stránku. Vinou statičnosti pak nezjistíte, že vám přišel nový e-mail, to až po opětovném načtení stránky. Do té doby se bude vaše doručená pošta tvářit stále stejně neměnně.

Multimail má panel s náhledem na zprávu

Kolegové v Centru se chlubí příjemnějším a funkčnějším prostředím. Vyznavači AJAXu si zde přijdou na své. Volný naproti tomu rovněž jako by vypadl z pravěku. U něj to člověk ještě pochopí, proč ale Seznam neinvestuje nějaké peníze do snesitelného a funkčnějšího prostředí, je mi záhadou. V oblasti ovládání si ovšem nelze nevšimnout podobností služeb. Postranní nástrojová lišta obvykle začíná tlačítkem napsat zprávu a pokračuje složkami pro třídění pošty. Zkrátka stará klasika. Výjimku tvoří Volný s vodorovnou nástrojovou lištou. U každého freemailu bychom našli navíc pár unikátních vlastností.

Volný Mail

Seznam servíruje s posíláním e-mailů ještě SMS. Každá za korunu, pokud ji posíláte do Česka. Centrum své služby doplňuje zápisníkem, kam se ukládají různé poznámky. Volný zase bere 10 MB a každému zřizuje úložiště pro uživatelské soubory. Deset megabajtů zaplníte, pravda, raz dva, gesto je to ale hezké. Úschovna funguje v soukromém režimu, sdílení obsahu nicméně dosáhnete přiložením souboru k e-mailu. Příjemce obdrží odkaz a heslo zpřístupňující stažení. Nahrané soubory neubírají nic z vašich 50 MB, které jsou vyhrazeny e-mailům. Superkoš u Volného nepředstavuje nic jiného než obyčejný koš, kam se zahazují zprávy, které jste smazali. Po jednom dni se z koše odstraní a vy tak přijdete o možnost zachránit je. Podobně šibeniční limit (ostatní mají u svých košů obvykle třicetidenní lhůtu) nasadila firma u Odpadu, kam patří pro změnu viry a spamy. Sedm dní do automatického smazání zní rozhodně lépe než čtyřiadvacet hodin.

Pokročilé funkce, verdikt, přehledová tabulka funkcí

Technická stránka věci

Skladování starých zpráv u Volného nepřipadá v úvahu. Dvougigabajtovou kapacitu u Centra dříve či později také vyčerpáte, takže nejlépe v tomto ohledu dopadá Seznam. Mizerné uživatelské prostředí přebíjí čísly. Centrum zatím vyhrává díky nejpokročilejšímu a nejvkusnějšímu webovému prostředí. Ani tento e-mail není dokonalý, avšak na poměry českých služeb přesto předvádí velmi dobrý výkon. Jenže co když vás webové prostředí nezajímá a poštu stahujete do nějakého toho poštovního klienta? V tom případě můžete využít POP, nebo pokročilejší IMAP. Jím nedisponuje pouze Volný. Seznam si s protokolem IMAP rozumí, Centrum také, zato sever pro odchozí poštu vám zpřístupní až po upgradu na větší kapacitu.

Vybírání jiné schránky je snadné

Člověk, který chce poštovního klienta využít, se tak jako tak bez návodu pravděpodobně obejde. Jemu stačí čísla portů a adresy serverů poskytovatele elektronické schránky na dopisy.

A co víc, Seznam i Centrum se sami chovají jako pošťáci a klidně vám budou vybírat jinou schránku. Centrum vás ve srovnání s jeho úhlavním nepřítelem provede jednotlivými kroky nastavení, a to formou průvodce s obrázky. Že by v Seznamu neměli designéry a grafiky? Za vybírání účtů musíme české freemaily ocenit, alespoň něco se od světových služeb naučili. Třídění zpráv je pro někoho nezbytností, zde by opravdu pomohlo prioritní řazení doručené pošty. To ale do českých luhů a hájů nedorazilo. Vypomoct si musíte filtrací, kterou mají za ta léta úplně všichni poskytovatelé vypilovanou do nejmenších detailů. Mocné filtry o mnoha nastavitelných podmínkách pronikly i k Volnému. Je ale jasné, že zdaleka ne každému se chce s nějakými filtry obtěžovat a obyčejná prioritní pošta by uživatelům pomohla zorientovat se v přeplněné schránce.

Vybírání jiných účtů Seznamu jde také, při porovnání s Centrem je ale pozadu

Pravopis je důležitý

Nejméně komfortu při psaní zprávy si užijete u Volného, ve standardní výbavě nemá ani WISIWYG editor. Zprávy se píší v jednoduchém editoru a text postrádá jakékoliv formátování. (V hloubi nastavení se ale pokročilý editor skrývá!) Kontrola pravopisu nechybí a dohlíží na texty v češtině nebo angličtině. Zajímavost se pojí s přílohami – k e-mailům lze přikládat soubory z Volného Úschovny. Jinak odeslaným zprávám přiřadíte důležitost a tím vaše možnosti končí. Odeslaná pošta se běžně ani neukládá a po odeslání mizí rovnou v propadlišti dějin.

Pravopis Centrum nekontroluje

Seznam vlastně není o tolik lepší. Nemá žádné webové úložiště, takže přílohy musí pokaždé putovat z vašeho pevného disku. Kontrola pravopisu hlídá opět češtinu a angličtinu, ani formátování textu se tu nijak neodbývá. Plnohodnotný editor vám dovolí formátovat dle uvážení. Unikátní funkci tu ale přece najdete – automatický mechanismus doplní háčky a čárky, takže se psaní bez diakritiky vyhýbat nemusíte, pokud jste zvyklí. Seznam jako jeden z mála ještě hraje na potvrzení o přečtení zprávy, takže si ho lze vyžádat.

Seznam poskytuje při psaní e-mailu standardní komfort

Centrum předvádí jasně nejelegantnější editor. Psaní zprávy v něm předčí oba konkurenty. Řeči o tom, že výjimka potvrzuje pravidlo lze aplikovat právě teď – na to, že Centrum ve všem vyniká, vám pravopis nezkontroluje.

Kdo je vítěz?

Bez jakýchkoliv dodatků je vám asi jasné, že třetí největší freemail v České republice skončil dost neslavně. Technicky hodně omezená služba ztroskotává i v uživatelské přívětivosti. Napadá mně jediná opravdu pozitivní vlastnost – aliasy. Tyto adresy končí jednou z několika nabízených koncovek, takže snadno pro firemní komunikaci vytvoříte alias jarda@firemni.cz. Až pět podobných subadres usnadní filtrování příchozí pošty v hlavním účtu. Nesmím zapomenout ani na webové úložiště. Hezkou myšlenku ale zabíjí limit, v tomto případě jde o 10 MB.

Aliasy jsou malým unikem Volného

Seznam není úplně špatný, technologické aspekty na pozadí má naprosto v pořádku, podporuje IMAP a umí stahovat poštu z jiných e-mailových účtů. A jako jediný tuzemský produkt vás nelimituje ve velikosti schránky. Seznam má ale jeden velmi zásadní nedostatek – zastaralé a nevzhledné webové prostředí, které vás od používání služby spolehlivě odradí. Posílání SMS za jednu korunu by si ocenění taktéž zasloužilo, přestože využitelnost je minimálně diskutabilní. A Seznam se k uživatelům snaží proniknout skrze podpůrný software. Lišta pro prohlížeč, malá aplikace upozorňující na příchozí poštu, dokonce i vlastní verze prohlížeče v červených barvách, to vše může hrát při výběru freemailu roli.

Vám snad webové prostředí nepřipadá jako z doby kamenné?

Centrum se činilo a přestože nabízí relativně malou schránku, z celkového srovnání vychází zdaleka nejlépe. Příjemný vzhled a zajímavé funkce nelze neocenit. Nepříjemně překvapí snad jenom jedinkrát, když zjistíte, že se budete muset obejít bez kontroly pravopisu. Tu ale většinou stejně obstará prohlížeč, takže není co řešit. Panel s náhledem zprávy si musíte zapnout ručně, u Seznamu to ale nejde. Ani u Volného. Připočtěte použití modernějších technologií ve webovém prostředí a vyjde vám docela jasný vítěz.

Filtry u Volného poskytují velice dobré možnosti

KL24

Našli bychom i body, kde si tři poskytované e-mailových služeb nemají co vyčítat. Třeba ve správě kontaktů si vedou všichni dobře. Reklamu najdete v každém z nich. Za málo zabezpečené přihlášení by si zasloužili pokárání zase všichni tři. Nikdo z nich se na nás bohudík nezkouší vytasit s placenou verzí e-mailu. Pokud do něčeho budete investovat, půjde o částku několika málo korun za SMS aktivující vyšší kapacitu schránky. Ve srovnání se světovými službami jako Gmail nebo Hotmail ty české zavádějí řadu funkcí s dost velkým zpožděním. Na prioritní poštu si kupříkladu ještě počkáme. A zabudovaného chatu se zřejmě nedočkáme nikdy.

Přehledová tabulka

  Seznam Centrum Volný
Kapacita 10 MB/neomezeně 20 MB/2 GB 50 MB/250 MB
Základní velikost přílohy 13 MB 15 MB 5 MB
Reklamy Obrázkové Obrázkové Flashové
POP Ano Ano Ano
IMAP Ano Ano Ne
Existence placené verze Ne Ne Ne
Vybírání jiných účtů přes POP Ano Ano Ne
Motivy vzhledu Ano Ano Ne
Kontrola pravopisu Ano Ne Ano
Antispam Ano Ano Ano
Způsob organizace zpráv Složky Složky Složky
Prioritní pošta Ne Ne Ne
Zabudovaný chat Ne Ne Ne

 

Byl pro vás článek přínosný?