Hlavní navigace

Na Portálu občana teď najdete záznamy z Registru silničních vozidel. Ukáže všechna auta, která jste kdy vlastnili

25. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Ministerstvo dopravy digitalizovalo agendu Registru silničních vozidel a zpřístupnilo ji na Portálu občana. Sami si tak po přihlášení můžete zkontrolovat, jaké podle státu aktuálně vlastníte auto. Také zde uvidíte seznam všech auto, která jste kdy vlastnili.

Je tomu asi dva a půl roku, kdy ministerstvo dopravy propojilo s Portálem občana Registr řidičů a nyní se podařilo propojit i Registr silničních vozidel. Jde to rychleji, než stavba dálnic…

Byť propojení databází je celkově stále velmi nízké, záznamy z Registru silničních vozidel teď jsou na jednom místě spolu s dalšími službami. V podrobnostech se dozvíte zhruba to stejné, jako si přečtete na velkém technickém listu. Ale i něco navíc.

Kromě aktuálně provozovaného vozidla zde najdete historii, tedy v jakém období jste podle státu daná vozidla vlastnili a k nim samozřejmě i všechny příslušení parametry – technické údaje či SPZ (registrační značky).

Portál občana a Registr vozidel Portál občana a Registr vozidel

U historie pak například uvidíte, zda auto, které jste před lety prodali, je stále v provozu a lze si třeba i zjistit, kolik má aktuálně najeto. S těmito informacemi se pojí i kontrola tachometru, na kterou vás ale portál odkáže na samostatný web, u kterého žádné přihlášení nepotřebujete.

KL24

Ministerstvo dopravy k tomu uvádí: Hlavní přidanou hodnotou pro občany je, že okamžitě získají informaci o době vlastnictví nebo provozování daného vozidla. To tak může pomoci jako důkazní materiál například při sporech s pojišťovnou nebo v případech, kdy si chce občan ověřit, zda byl dokončen proces převodu vozidla na jiného majitele.

zdroj: Ministerstvo dopravy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.