Hlavní navigace

Poskakování před televizí končí. Microsoft přestal vyrábět Xbox Kinect

26. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě před pěti lety to byl velký hit, dnes si na něj nikdo nevzpomene. Kinect byl jen krátkou epizodou. Microsoft pro magazín Co.Design potvrdil, že ukončil výrobu pohybového snímače, kterého od roku 2010 prodal 35 milionů kusů. Mělo to být revoluční zařízení. Integrovaný mikrofon dovolil (alespoň v anglofonních zemích) ovládat Xbox a jeho televizní funkce pomocí hlasu. Kombinací RGB a infrakamery zase bylo možné mapovat místnost a sledovat váš pohyb, čímž jste mohli ovládat virtuální postavy ve hrách. Žádný z velkých AAA titulů to ale nakonec pořádně nevyužíval. Kinect zářil u tanečních her nebo sportovních arkád. I díky tomu se v jednu dobu prodávat tak rychle, až se dostal do Guinessovy knihy rekordů. Jenže s příchodem Xboxu One se to změnilo. Microsoft měl velké plány a konzoli z počátku prodával jen s Kinectem a dráž než konkurence. To mu zlomilo vaz. O konzoli byl zřejmě i kvůli vyšší ceně menší zájem než o PS4. Nakonec vyšel Xbox One také bez Kinectu. A dnešní konzole už s ním ani prakticky nepočítají.

KL24

Kinect a Xbox 360
Kinect a Xbox 360
Kinect a Xbox One
Kinect a Xbox One

„Kinect“ je i v novém iPhonu

Odkaz Kinect však žije dál, mapování místnosti a sledování pohybu bude důležité pro rozšířenou nebo virtuální realitu. Jen už k tomu nebude sloužit kamera na televizi, ale kamera na brýlích či v mobilu.

Mimochodem: Za původním Kinectem stojí izraelská společnost PrimeSense. Tu v roce 2013 koupil Apple. Její technologii ale navzdory očekáváním nikdy nepoužil v Macích nebo Apple TV. Objevila se až letos v iPhonu X a jeho Face ID.

Jak šel čas s Kinectem

Byl pro vás článek přínosný?