Hlavní navigace

Poslanci chtějí vrátit šmírovací zákon. Dnes o něm budou rozhodovat

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zákon o uchovávání digitálních stop z mobilu a internetu (data retention) bude znovu na stole poslanecké sněmovny. Už jednou jej obě komory parlamentu i prezident schválili, ale loni na konci března zákon zrušil Ústavní soud.

Tzv. šmírovací zákon dává operátorům povinnost uchovávat informace o elektronické komunikaci po dobu alespoň šesti měsíců. Musí tak ukládat, kdo komu kdy a odkud volal, psal SMS nebo faxoval, jaké kdo navštívil webové stránky apod. Se soudním povolením má pak k těmto údajům přístup Policie ČR, BIS, ČNB, Vojenské zpravodajství a další bezpečnostní složky státu.

Tracklog iPhone
Operátoři sledují pomocí BTS váš pohyb, za půl roku z toho můžete sestavit i mapku jako z aféry locationgate, foto: RadarOreilly

Původní nařízení EU začalo platit před šesti lety, aby bylo možné snadněji bojovat s terorismem (po útocích v Londýně a Madridu). Zákon ale našel spousty kritiků, kteří jej vnímali jako zásah do soukromí a předpokládanou presumpci viny. Kvůli tomu jej ve Švédsku vůbec nezavedli a Ústavní soud jej kromě Česka zrušil i v Německu či Rumunsku. Odpůrci také poukazovali na to, že data retention není efektivní zbraní pro boj s kriminalitou a že je zákon policií často zneužíván.

Návrh novely si můžete přečíst na webu PSP.cz.

Oživeno (21:01) – Návrh se nakonec k dnešnímu čtení nedostal. http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=6&t=615

CS24

 

Zdroj: Piráti