Hlavní navigace

Poslanec Aleš Rádl chce zastavit aukci ČTÚ o prodeji mobilních frekvencí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to dva týdny, kdy Český telekomunikační úřad zveřejnil podmínky očekávané aukce. Ještě další dva týdny bude probíhat diskuze a předkládání návrhů, co v podmínkách změnit. Místopředseda Hospodářského výboru PSP ČR Aleš Rádl však chce aukci prozatím zrušit.

Podle něj prý ještě není dokončena analýza relevantního trhu, aby se mohly zvolit nastavit nejlepší podmínky aukce. A také že ve světě ještě nejsou „příliš známé dobré zkušenosti s těmito aukcemi“.

Ve včerejším semináři na téma Aukce kmitočtů v aktuálních souvislostech se mluvilo o tom, že českému trhu by pomohl vstup virtuálních operátorů a že ČTÚ pro to nedělá dost.

Seminář pořádaný v Poslanecké sněmovně jasně poukázal, na současně nevhodně nastavené některé podmínky aukce nových kmitočtů. Z těchto důvodů budu zítra na Hospodářském výboru prosazovat usnesení o pozastavení aukce do doby, než bude analýza relevantních trhů dokončena. Ta by měla být do podzimu hotová. Bez této analýzy se nemůžeme posunout dál,“ říká Rádl. „Velice mě zaráží také fakt, že ČTÚ, který tyto podmínky vypisuje, odmítl účast na semináři a obhajovat tak v odborné diskuzi své nastavené podmínky aukce kmitočtů.

Petr Cibulka z Informačního institutu k tomu dodal, že v nejhorším případě to dopadne tak, že stávající tři operátoři zaplatí státu „výkupné“ ve výši 10 miliard korun a kartel nadále udrží stůj co stůj.

Je docela možné, že nakonec žádnou síť LTE nevybudují a výhody z mobilního broadbandu bude Česká republika čerpat až jako poslední ve vyspělém světě podobně jako u 3G sítí. To vše za významného přispění nynějšího vedení ČTÚ. Připomínám jen, že stávající operátoři za pět let platnosti licence na budování LTE sítí, během toho, co nepustí nikoho nového na trh, vydělají něco mezi 350-400 Mld. Kč, takže nějakých deset miliard pro ně je akceptovatelná ztráta,“ myslí si Cibulka.

Už i na Cnews jsme v rychlé analýze podmínek tvrdili, že díky aukci by teoreticky mohl přijít nový operátor, ale pokud by neměl silné zázemí a nemohl by si dovolit několik let dotovat velice ztrátový provoz, k ozdravení trhu spíš nedojde.

Nový operátor by podmínky neměl o moc lepší než ostatní (některé lhůty pro výstavbu by se mu posunuly o rok), ale cenově nijak zvýhodněn nebude. A i kdyby přišel, trvalo by alespoň rok, než by vybudoval alespoň nějakou síť.

CS24

Virtuální operátoři by se v nejhorším scénáři mohli narodit až za čtyři pět let. Ti stávající by je sice museli do nově nakoupených kmitočtových pásem pustit, ale zase vůbec nemusí spěchat s výstavbou nových sítí, a tím trh uměle brzdit. ČTÚ má v podmínkách, kdy a kolik toho pokrýt, ale z historie víme, že sankce za porušení až tak nehrozí. Viz například pokrývání multiplexu 4 v síti DVB-T.

Zdroj: Finanční noviny, Informační institut