Hlavní navigace

Poslanec pirátů „šel příkladem“. V služebním bytě s elektřinou zdarma těžil kryptoměnu

24. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

O víkendu jsme zde psali o strmě rostoucí spotřebě elektřiny, která padne na těžbu kryptoměn a tím na chod těchto soustav coby platebních systémů. Studie, podle níž by jen samotný Bitcoin mohl letos tvořit už 0,5 % globální spotřeby, zmiňovala jako jeden z faktorů to, že někteří „kryptokopové“ těží za elektřinu, kterou sami neplatí, a nemají tak ekonomické zábrany dané poplatky za energii. Zdá se, že česká politická scéna teď jako na zavolanou přispěchala s lehce absurdní ilustrací tohoto jevu.  

Těžba v poslaneckém bytě

Tuto zprávu jste už mohli zaznamenat i v nepočítačových médiích: správci služebních bytů, které mají k dispozici poslanci Parlamentu České Republiky, zjistili u jedné z těchto jednotek v Nerudově ulici nečekaně vysokou spotřebu elektřiny. Zde je třeba uvést jeden důležitý detail: elektřinu v těchto bytech za poslance hradí stát a spotřeba v tomto případě měla být několikanásobně vyšší, než u jiných poslanců. Jak už asi tušíte, dotyčný zákonodárce využíval elektřinu „zadarmo“ právě k těžbě kryptoměn. Pikantní, ale asi ne neočekávané je, že jde o poslance Pirátské strany. Ta má asi na jednu stranu k těmto technologiím přirozenou afinitu, ale těžba za cizí peníze také vyloženě svádí k strefování se do jejího názvu.

Digitálním havířem se v poslaneckém bytě stal Tomáš Vymazal. Podle tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny byla vysoká spotřeba zjištěna v prosinci a událost byla vyřešena přes poslanecký klub strany, jejíž členové „zjednali nápravu“ a zřejmě kolegovi domluvili. Asi nejde o vysoce závažný prohřešek, studenti na koleji toto asi také často páchají (a celkově asi jejich fárání přijde stát na mnohem víc). Takto „těžit“ z benefitu státem placené elektřiny ale není v pořádku minimálně z morálního hlediska a na poslance by měly v tomto ohledu být kladeny vyšší nároky. Tedy alespoň pokud nechceme skončit jako obrazně řečeno banánová republika.

Za toto jednání se už poslanec Vymazal omluvil. Tázán novináři ale zdá se těžení v erárním bytě nejprve popřel, později však stanovisko změnil s tím, že myslel, že se ho novináři ptali konkrétně na Bitcoin, zatímco on těžil kryptoměnu Zcash. To je jedna z alternativních kryptoměn těžená na grafických kartách; mimochodem láká na vysokou anonymitu a například podle Europolu se těší rostoucí oblibě v prostředí zločinu.

Podle svých vlastních slov těžil Vymazal počítačem, v němž byly tři GPU, takže „rig“ by nebyl až tak enormní, je-li toto pravda. Aktuálně.cz uvádí, že dle jím zjištěné informaci by škoda na účtu za elektřinu měla být okolo 2500–3000 Kč. Vymazal dle svých slov naopak očekával, že by mělo jít nanejvýš o několik set, údajně těžil po tři týdny. Slíbil nicméně, že částku, kterou Kancelář vyúčtuje, zaplatí a stejnou sumu plus výtěžek věnuje na charitu.

Zájem poslance Vymazala o těžbu kryptoměn přímo prezentoval jeho profil na webu pirátů Zájem poslance Vymazala o těžbu kryptoměn přímo prezentuje i jeho profil na webu pirátů

Abych nezmrzl...

Vymazal také přišel s omluvou, že těžbu kryptoměny údajně provozoval do doby, než mu byl dodán přímotop, jakožto způsob náhradní topení „aby nezmrzl“. V bytě dle něj byla nesnesitelná zima, údajně jen 16 stupňů. To pravda trochu koliduje s vyjádřením Kanceláře Poslanecké sněmovny, podle kterého bylo pro zastavení dobývky třeba kontaktovat poslanecký klub. Coby informatik a člen pirátské strany Tomáš Vymazal podle všeho má ke kryptoměnám sám o sobě kladný vztah. Odkaz na své těžní aktivity právě s kryptoměnou Zcash má dokonce na profilu vystaveném na webu pirátů, takže /s trochou nadsázky/ pokud by mu na těžbu tak rychle nepřišli, možná by tam byly jeho pirátské úspěchy v mořích státní elektřiny transparentně vystaveny na odiv veřejnosti.

Podle Twitteru pirátů si Vymazal do Nerudovy přivezl jen část těžního hardwaru, který jinak používá, těžbě by se tedy podle toho skutečně věnoval dlouhodobě Podle Twitteru pirátů si Vymazal do Nerudovy přivezl jen část těžního hardwaru, který jinak používá, těžbě by se tedy podle tohoto skutečně věnoval dlouhodobě

Ovšem abychom byli spravedliví, topit počítačem by samo o sobě nebylo hned špatné. Může to naopak být docela dobrý nápad ve srovnání s elektrickým přímotopem, který pálí energii bez sekundárního využití. Problém v tomto případě povstal z toho, že si poslanec Vymazal přinejmenším neuvědomil střet zájmů, který nastal kvůli tomu, že onou topící zátěží byla výdělečná činnost. Jak padlo výš, na zákonodárce či obecně politiky mají být kladeny vyšší morální požadavky a tím, že topil zrovna těžbou, se Vymazal sám postavil do podezřele vypadající situace, byť si dokážu představit, že mu její problematičnost nedošla. Pokud skutečně šlo jen o to teplo, pak by vše bylo v naprostém pořádku, kdyby jen místo Zcash poslanec počítal třeba Folding@home nebo jiné nezištné a obecně prospěšné úlohy... V takovém případě by na něm morální podezření neulpělo. (I když je otázka, zda nebylo hardwaru použito příliš. Pokud by spotřeba odpovídala tomu, co odebírá přímotop, možná by poplach nevznikl.)

MMF24

Aktualizace (26.5.2018):

Podle nového vyjádření vytěžil Vymazal v poslaneckém bytě 0,23 Zcash, při aktuálním kurzu dle jeho vlastních slov 1442 Kč. Sněmovně zaplatil elektřinu za 1220 Kč a jak bylo přislíbeno, poukázal 4434 korun na charitativní účely (příjemcem je projekt Kuchařky bez domova). Tato částka by podle něj měla odpovídat hodnotě, která se za dané množství kryptoměny dala teoreticky získat při nejlepším kurzu (ceny kryptoměn nabyly vysoké hodnoty okolo začátku roku, od té doby se jejich tzv. kapitalizace výrazně propadla).