Hlavní navigace

Poslední, ale přece. Apple vstupuje do virtuální a rozšířené reality

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šéf firma Tim Cook slíbil největší a nejlepší WWDC v historii. Do San Franciska Apple přivezl hromadu novinek. A za novinkami přijelo 5300 vývojářů ze 75 zemí světa. Nejmladší má 10 let. Programovat začal v šesti letech, v App Storu už má 5 aplikací. Nejstarší vývojářce je 82 let, svou první aplikaci publikovala letos.

Prime Video na televizi

Na televizní platformu zamíří aplikace Amazon Prime Video. Dobrá zpráva i pro Čechy, služba je dostupná i u nás. Jinak nebylo k Apple TV co říct.

Osobní trenér na zápěstí

Apple ukázal watchOS 4, finální verze přijde ale až na podzim. Přinese nové komplikace, malé widgety kolem ciferníku. Budou se moci měnit podle času, lokality nebo aktivity. Navíc přibude nový ciferník se Siri, která bude zobrazovat užitečné informace a která bude poslouchat na slovo. A odpovídat.

Apple Watch se spojí s trenažérem Apple Watch se spojí s trenažérem

Do hodinek přibydou nové fitness funkce a osobní trénování, užitečné bude například spojování více aktivit do jedné, například u triatlonu. Apple Watch se dokonce budou umět propojit s vybavením v tělocvičně (běhací pásy, steppery, cyklotrenažery apod.). Jak? Přes NFC. Po placení je to u Applu teprve druhé využití této technologie. Watch budou podporovat také Bluetooth Core, takže budou moci přímo komunikovat například se zdravotními měřiči (například monitorem hladiny cukru v krvi apod.)

Apple vstupuje do VR

High Sierra. Tak zní název nového systému. Přináší dva zajímavé zlepšováky pro Safari, dle Applu nejúspornější a nejrychlejší prohlížeč na trhu. Co bude umět? Automaticky zastaví video při návštěvě stránek, uživatel bude moci Play spustit ručně. To se Facebooku nebude líbit.

A protože Apple není reklamní společnost jako Google, mohl si dovolit i inteligentní blokátor trackerů. Reklamy vás už na stránkách nebudou pronásledovat. Budou se i nadále zobrazovat, Apple ale zastaví jejich identifikační funkce, takže při budoucích návštěvách neuvidíte reklamy závislé na předchozím surfování.

Aplikace Photo přinese nové nástroje jako křivky nebo selektivní úpravu barev. Měla by také přesněji rozpoznávat obličeje.

Úprava křivek v Apple Photos Úprava křivek v Apple Photos

macOS poběží na novém souborovém systému APFS stejně jako iOS. Zrychlí práci s daty, je nativně připravený pro šifrování, tvorbu snapshotů nebo zabezpečení při poruchách či výpadcích proudu.

High Sierra přináší na kompatibilním hardwaru akceleraci 4K videa ve formátu H.265 (HEVC). Apple také uvedl nové verzi rozhraní Metal nazvanou… Metal 2. Opět má být efektivnější, ale má i nové funkce. Macy budou podporovat externí grafické karty. Apple ihned nabídne vývojářům box s Radeonem RX 580 s 8 GB VRAM, který se k Macu připojí přes Thunderbolt 3. Box stojí 599 dolarů.

Macy si porozumí s VR Macy si porozumí s VR

A když už bude mít počítač tolik výkonu, Metal 2 je připraven na virtuální realitu. Spolupracuje s Valve, takže VR hry na Steamu by mohly běžet i na počítačích od Applu. Macy se budou kamarádit s brýlemi HTC Vive. Unity a Epic (Unreal) připraví enginy pro macOS. Apple pak do editoru Final Cut Pro X zařadí podporu 360° videí.

macOS High Sierra bude ve veřejně betě dostupná koncem června, finální pak na podzim. Kompletní přehled novinek najdete na této stránce.

iOS 11 nastupuje

Nová verze mobilního systému rovněž vyjde až na podzim, dostupná bude pro iPhone 5S+, iPad Mini 2+, iPad 5, iPad Air 1+, iPad Pro a iPod Touch 6G. Změny se dotknout hlavně tabletové verze, jde vůbec o největší update pro iPady. Zkrátka ale nepřijdou ani iPhony.

Siri, kterou už používá 375 milionů zařízení, dostane nový ženský i mužský hlas, který bude přirozeněji intonovat. Nově bude umět také překládat texty. A její umělá inteligence na pozadí bude nabízet přesnější kontextové informace podle toho, kde se nacházíte nebo co děláte.

Přes Apple Pay bude možné poslat peníze jinému uživateli. Připíšou se na jeho Apple účet, odkud je bude moci utratit v App Storu nebo si je pošle na bankovní účet.

V systému se objeví nová funkce Nerušit při řízení. iOS rozpozná pohyb auta a automaticky ztiší všechny notifikace. Bude moci také automaticky odpovídat na zprávy. Funkci ale půjde vypnout.

Nerušit při řízení Nerušit při řízení

iOS 11 obsahuje ARKit, nové rozhraní pro rozšířenou realitu. iPhony a iPady pomocí foťáku, výkonných procesorů a pohybových senzorů přenesou do reálného prostředí virtuální objekty. Vývojáři díky tomu nabídnou lepší zážitek v Pokémon Go. ARKit rozpoznává plochy, dokáže určit jejich velikost a tomu přizpůsobuje i vkládané objekty. Pikachu zkrátka bude vypadat ještě lépe.

V portrétním režimu již bude fungovat i optická stabilizace, blesk a HDR. Live Photos bude možné uzavřít do smyček. Apple dokonce nasadil nový obrazový formát HEIF vycházející z H.265 (HEVC), který při stejné kvalitě sníží velikosti fotek na polovinu oproti JPEGu. A videa budou díky HEVC také o polovinu menší než u H.264. Nové formáty ale budou dostupné jen u iPhonu 7 a novějších. A ano, fotky půjde exportovat i do jiných formátů.

iMessages se budou nově synchronizovat přes cloud. V mapách přibydou plánky obchodů a letišť. Navigace vás bude umět zařadit i do správného pruhu. AirPlay 2 dokáže streamovat zvuk do více místností. Nové je Ovládací centrum, na jedné obrazovce už budou všechny užitečné přepínače.

Nové Ovládací centrum a lepší portréty Nové Ovládací centrum a lepší portréty

Speciálně na iPadech se objeví nový přizpůsobitelný dok s lepším přístupem k aplikacím. Potěší skener dokumentů, podpora přetahování obsahu (text, fotky, odkazy) mezi dvěma okny a nová aplikace Files (Soubory). Půjde o centrální místo, kde uvidíte dokumenty z iCloudu, ale i Dropboxu, OneDrivu, Google Disku či Boxu. Pomocí stylusu Pentil půjde v Poznámkách vkládat náčrtky mezi text, ručně napsaná slova budou dohledatelná, bude možné vyplňovat PDF nebo čmárat do screenshotů.

KL24

Přetahování souborů na iPadu Přetahování souborů na iPadu

Apple také kompletně redesignoval App Store. Konečně oddělil hry a aplikace. Mezi kartami se objevila položka Today (Dnes), na ní bude Apple upozorňovat na zajímavé aplikace nebo příběhy tvůrců. Změnily se též produktové stránky aplikací.

Nový App Store Nový App Store

Kompletní přehled novinek najdete na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?