Hlavní navigace

Postavte si vlastní superpočítač. Postačí vám Rapsberry Pi a dětské lego

17. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumníci na univerzitě v Southhamptonu se pustili do zajímavého projektu. Rozhodli se totiž postavit vlastní superpočítač. Jak sami ale možná víte, stojí to hodně peněz. Co když ale použijete něco hodně levného?

Superpočítač sestává z 64 počítačů Rapsberry Pi, které sami o sobě rozhodně výkon netrhnou. Pokud jich ale povoláte celou armádu, propojíte je mezi sebou pomocí síťového rozhraní, získáte sice ne nejvýkonnější, ale přesto výkonný superpočítač.

 

Jen v rychlosti připomenu, co na titěrné základní desce o velikosti kreditní karty najdete. Srdcem počítače je procesor ARM11 taktovaný na 700 MHz, o grafické operace se stará procesor VideoCore IV, který podporuje OpenGLES 2 a měl by být schopný přehrát i FullHD video. Velikost operační paměti je 256 MB. K dispozici je síťový adaptér (10/100 Mbit/s), USB port a slot pro SD/MMC kartu).

Vzhledem k rozměrům desky se jen těžko dalo přemýšlet nad umístěním superpočítače do standardního racku. Místo toho byla použita stavebnice lego. Do dvou věží po osmi patrech bylo umístěno 64 miniaturních počítačů. Jen pro zajímavost – celková kapacita paměťových karet dosáhla 1 TB.

MMF24

Pokud se nudíte, můžete si takový superpočítač postavit sami. Šéf týmu vystavil na internet jednoduchý návod, jak postupovat při instalaci. Ani vás to nevyjde moc draho, Iridis-Pi (jak se superpočítač nazývá) stál lehce přes čtyři tisíce amerických dolarů (okolo 75 000 Kč).

Zdroj: University of Southhampton, TweakTown