Hlavní navigace

Poštovní klient Thunderbird 3: přehled novinek

23. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Thunderbird vychází ze stejného jádra jako možná trochu známější webový prohlížeč Firefox. Oba mají své kořeny v již dále nevyvíjené aplikaci Mozilla Suite. Thunderbird se objevil v době, kdy většina uživatelů Windows považovala za jediného zdarma dostupného poštovního klienta Outlook Express. Měl řadu výhod i nedokonalostí, chyběla mu například ochrana před spamem.

Thunderbird nabídl více funkcí a možností pro třídění zpráv. Dnes již podporuje protokoly POP3 i IMAP, což mu umožňuje pracovat třeba s poštou na Gmailu tak, že zprávy zůstávají na serveru a do počítače jsou pouze synchronizovány změny v e-mailové schránce. Obrovskou výhodou Thunderbirdu je existence verzí pro různé operační systémy.

Za dobu, co je Thunderbird na světě, jsme si již zvykli na pravidelný příděl vylepšení pro práci s e-maily nebo zprávami RSS (Thunderbird slouží také jako RSS čtečka). Z novinek v předchozích verzích to byly třeba barevné štítky, kterými můžete označit důležitost zpráv.

Thunderbird 3 a jeho novinky

Nejnovější verze Thunderbirdu je zatím ve stádiu třetí betaverze, ovšem je již dostatečně vyspělá na to, abychom se mohli podívat, co nám Thunderbird 3 přinese nového.

Zprávy v panelech

Pamatujete si ještě na nadšení z toho, když všechny webové prohlížeče konečně přešli na rozhraní s několika panely v jednom okně? Firefox nebyl první, kdo to nabídl, ale donutil ostatní se přizpůsobit. Thunderbird 3 možná také způsobí podobné změny v dalších poštovních programech.

Objevuje se tu totiž panelové rozhraní. Když v seznamu Doručené pošty nebo jiné složce poklepete na řádek se zprávou, otevře se její obsah na novém panelu. Téhož docílíte stiskem prostředního tlačítka (kolečka) myši - panel se zprávou se otevře na pozadí. Aktuální panely jsou při ukončení Thunderbirdu ukládány a poté znovu automaticky obnoveny. Na konci řádku se seznamem panelů najdete tlačítko pro jednodušší přepínání mezi větším počtem otevřených panelů.

Nový přehled zpráv

Zkuste si označit více zpráv najednou. Použijte tlačítko myši a klávesy Shift nebo Ctrl. Jakmile to uděláte, tak Thunderbird 3 zobrazí pohled nazvaný Konverzace, ve kterém uvidíte stručný náhled na obsah všech vybraných zpráv.

Hlavičky sloupců

Pokud patříte k uživatelům, kteří jdou při úpravách vzhledu programů až na maximum toho, co je možné přizpůsobit, pak se vám bude líbit další vylepšení. Jistě asi víte, že zobrazené sloupce v seznamu zpráv si můžete tažením myši přeuspořádat. Stejně tak je v nabídce Zobrazení k dispozici seřazení zpráv podle různých sloupců. Úprava řazení a pořadí sloupců se bude nově spojovat s konkrétními složkami, nikoli s celým programem. Doručenou poštu si tak můžete seřadit od nejnovějších zpráv k nejstarším a archiv třeba podle abecedy.

Chytré složky

V záhlaví panelu se seznamem složek najdete dvě nenápadná tlačítka se šipkami, kterými si přepínáte zobrazené složky. Kromě standardního rozmístění zobrazujícího seznam účtů jsou tu nepřečtené složky, nedávné složky, oblíbené složky, nebo tzv. Chytré složky. V tomto režimu je Thunderbird schopen zobrazit více zpráv z různých složek.

Pokud třeba k ukládání e-mailů z jednoho účtu používáte výchozí Místní složky a poštu z druhého účtu ukládáte samostatně, pak si díky Chytrým složkám můžete zobrazit jediný seznamem se všemi přijatými zprávami nezávisle na účtu.

Vylepšená spolupráce s Gmailem

Uživatele e-mailové schránky na Gmailu potěší fakt, že Thunderbird 3 je nyní schopen lépe pracovat se speciálními složkami v lokalizovaných, neanglických, verzích Gmailu. Zvládá také práci se složkou se všemi zprávami.

MMF24

Další novinky

Thunderbird 3 Beta 3 je postaven na jádře Gecko 1.9.1.1, což by se mělo pozitivně odrazit ve stabilitě a rychlosti programu. Celkem je zde přes pět stovek drobných novinek, včetně několika úprav pro tvůrce rozšiřujících modulů. Podrobnosti najdete ve zprávě k vydání, stahovat můžete z Mozilla Messaging.