Hlavní navigace

Postrádáte prohlížeč obrázků ve formátu WebP? Nastavte si Chrome

6. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

K napsání bleskovky mne inspiroval příspěvek v síti Google+. +François Beaufort zjistil, že se pracuje na úpravě prohlížeče od Googlu. Chrome se bude nabízet jako prohlížeč obrázků ve formátu WebP, který bojuje o přízeň internetového publika a také ostatních výrobců prohlížečů. Málo rozšířený mladý formát zatím jednoduše není podporován řadou běžných aplikací, včetně výchozích prohlížečů obrázků ve Windows. Google proto chystá logické dočasné řešení situace.

Možná si pamatujete doby, kdy nebylo úplně nestandardní otevírat obrázky v Internet Exploreru. Staré časy se tak trochu vrací. Zmíněná úprava se týká pouze počítačů s OS X. Samozřejmě, že vám ovšem nic nebrání v tom, abyste Chrome nastavili jako výchozí aplikaci pro otevírání obrázků ve formátu WebP také ve Windows. Stačí na příslušný soubor klepnout, v kontextové nabídce vybrat Otevřít v programu (za předpokladu, že s formátem již není asociován nějaký program) a pak vybrat příslušnou aplikaci.

 

Časem se můžeme dočkat rozšíření působnosti asociace, aby se prohlížeč nabízel k asociaci s WebP i ve Windows. Některé specializované aplikace pak již formát podporují, mezi nimi nechybí ani IrfanView.

Nastavte Chrome jako prohlížeč obrázků s příponou WebP
Nastavte Chrome jako prohlížeč obrázků s příponou WebP

Zdroj: +François Beaufort

Byl pro vás článek přínosný?