Hlavní navigace

Potvrzeno. Economia Zdeňka Bakaly kupuje Centrum Holdings

29. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už dva týdny zpátky se spekulovalo o tom, že vydavatelství Economia (HN, Respekt) převezme společnost Centrum Holdings, čtvrtou největší mediální společnost na českém internetu. Dnes se tato zpráva potvrdila. Zástupci společností se dohodli na akvizici za dosud nezveřejněnou částku. Obchod ještě musí posvětit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

 

O Centrum Holdings se v roce 2007 začala zajímat investiční skupina Warburg Pincus, která jej v roce 2008 od původních zakladatelů koupila za 2,8 miliardy korun. Economia zaplatí určitě méně, objevily se náznaky, že by to mohla být i desetina ceny. Centrum se totiž dostalo do problémů, v roce 2010 firma skončila ve ztrátě a od té doby výsledky ani nezveřejňuje. Podle odhadů návštěvnosti a s tím svázanou inzercí to však na uzdravení nevypadalo. Také Economia loni skončila ve ztrátě, ale obchod by měla z části pokrýt suma, za kterou prodává slovenskou dceřinku Ecopress Andreji Babišovi.

Nová akvizice by mohla výrazně pomoci Bakalovi ovládnout větší část tuzemského internetu. Skupina Centrum Holdings (Centrum.cz, Atlas.cz, Aktuálně.cz…) je co do návštěvnosti (3,2 milionu měsíčně) čtvrtou největší v zemi hned po Seznamu, Mafře (iDnes. Lidovky…) a agentuře Ad Active, která zastupuje například Peníze.cz nebo ČSFD.cz. Economia je s jedním milionem unikátních návštěvníků až 18. v pořadí.

KL24

Po spojení obou společností bude Economia ovládat tři portály (Centrum, Atlas, Volný), dva velké zpravodajské weby (Aktuálně a iHNed) a několik oborových a specializovaných stránek (Žena.cz, Stahuj.cz nebo Amapy.cz).

Zdroj: iHNed.cz

Byl pro vás článek přínosný?