Hlavní navigace

Potvrzeno: Lenovo za 3 miliardy dolarů kupuje od Googlu Motorolu

29. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oživeno (23:15) – Šéf Googlu Larry Page obchod potvrdil. Lenovo za 2,91 miliardy dolarů koupí Motorolu Mobility. Page připomněl, že sami Motorolu získali hlavně kvůli patentům. Firmu vyčistili, zjednodušili produktovou nabídku a chystají i další novinky pro rok 2014. Na velmi konkurenčním trhu se ale těžko prosazují, což je oficiální důvod, proč firmu prodají dravému Lenovu. To značku Motorola zachová, podobně jako po akvizici IBM nadále používá brand ThinkPad.

Page také zmínil, že si Google ponechá většinu patentů, kterými bude bránit ekosystém Androidu. Lenovo jich získá jen 2000, přičemž zbývající si nechá od Googlu licencovat. Obchod ještě musí schválit americké a čínské regulační úřady, proto potrvá ještě několik týdnů nebo měsíců, než dojde k definitivnímu převzetí.

Původní článek: Zdroje blízké agentuře Reuters tvrdí, že je Lenovo kousek od pohlcení Motoroly Mobility. Firmu, kterou Google koupil za 12,5 miliardy dolarů, by čínská společnost získala za 3 miliardy. Tedy přesněji: jen její část. Kus Motoroly se odštěpil už na konci roku 2012, divizi Home vyrábějící modemy a set-top boxy koupila za 2,35 miliardy dolarů Arris Group.

 

Lenovo prý v obchodě zastupuje Credit Suisse Group, za Googlem stojí Lazard Ltd. Ani jedna ze společností ale nechtěla zprávu komentovat. Zdroje Reuters dále tvrdí, že by Lenovo zaplatilo část v hotovosti a část v akciích.

Z kusých informací není zřejmé, jestli by si Google nějakou část Motoroly ponechal. Dříve ji zcela jasně koupil kvůli tisícům patentů. Samotná výroba pro Google ale zajímavá není, protože je mobilní divize ztrátová. Jen v minulém čtvrtletí skončila 248 milionů dolarů v mínusu. Americká společnost by si mohl nechat nejdůležitější patenty a Lenovu prodat zbytek. Cíle, je určitě proniknout na západní trhy, kde má Motorola zvučnější jméno.

MMF24

Lenovo má mimochodem hodně našlápnuto. Minulý týden firma oznámila, že za více než dvě miliardy koupí od IBM divizi serverů (x86). Číňané jsou už největšími prodejci počítačů a podle IDC byli loni pátí v dodávkách chytrých telefonů. V posledním čtvrtletí dokonce čtvrtí. 

Zdroj: Reuters