Hlavní navigace

Potvrzeno: nejvyšší Ampere jsou GeForce RTX 3090 s 24 GB paměti a RTX 3080 s 10 GB

26. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: GarnetSunset/Twitter
Už je to potvrzeno: Nejvyšší model grafik Ampere bude GeForce RTX 3090 a přinese opravdu 24 GB paměti. Pod ní bude rovnou RTX 3080, ale ta má jen 10 GB.

V poslední době je Nvidia mistr utajování, takže zatímco přes pár lety se dalo spolehnout, že ještě před vydáním nějaké nové grafiky se ven dostanou její specifikace, u Turingů a nyní i u Ampere bohužel tento luxus už nemáme. Ovšem několik dní před odhalením (jež by mělo být 1. září) máme alespoň něco.

Web VideoCardz dnes potvrdil, co budou nejvyšší dva modely Ampere, které asi příští měsíc vyjdou jako první, a jakou budou mít paměť. Je to údajně přímo od výrobců karet, takže by už velmi pravděpodobně mělo jít o definitivní informaci.

První dva Turingy a v highendu asi zatím jediné dva budou GeForce RTX 3080 coby levnější varianta a GeForce RTX 3090 coby dražší. VideoCardz uvádí, že další model mezi nimi nebude. Tedy alespoň v první várce karet, později samozřejmě může přijít refreshovaná generace Super nebo Nvidia může nějaké modely přidat, pokud by identifikovala mezeru v nabídce. Nemá tedy existovat žádná GeForce RTX 3080 Ti, její místo bude mít model RTX 3090.

GeForce RTX 3090 bude mít 24 GB paměti GDDR6X, toto je podle VideoCardz už jisté. Výrobci karet zřejmě už mají hotové modely a jejich obvyklé kódy značení potvrzují, že karta bude 24GB. Toto by mělo znamenat, že bude plně využitá 384bitová sběrnice a karta bude mít 900 až 1000 GB/s propustnosti. Tento model tedy hodně posune kapacitu paměti u highendových karet.

Tip: Nvidia GeForce RTX 3090 Founders Edition na fotce. Unikátní design potvrzen

Pod tím bude rovnou model GeForce RTX 3080. VideoCardz opět uvádí, že i u ní je kapacita paměti už jistá, a zde to bude 10 GB. 10GB sběrnice by měla znamenat 320bitovou sběrnici, takže karta by měla mít o to nižší propustnost (přijde o 16 % šířky sběrnice). Zatím tedy padá informace o 20GB modelu, druhá karta v řadě nebude přinášet velké zvýšení paměti (10 GB je pokrok proti 8GB modelu RTX 2080, ale ne proti 11GB kartě RTX 2080 Ti).

Příští týden v úterý onoho 1. září by to mělo podle VideoCardz proběhnou tak, že v oficiálním oznámení firma vedle různé omáčky či keynote sdělí základní informace jako specifikace a také ceny. Poté Nvidie zřejmě má prozradit další detaily a zřejmě i nějaké údaje o výkonu (tj. oficiální benchmarky), ale to už prý bude jen na uzavřeném brífinku pod NDA. Nicméně i tyto informace mohou asi částečně unikat. Recenze přímo nezávislých médií přijdou asi až později, podle všeho ne 1. září.

KL24

VideoCardz uvádí, že Nvidia chystá jako třetí model GeForce RTX 3070, ale k té ještě asi není velikost paměti známá. Ovšem tato karta prý pole informací VideoCardz také může být oznámená už teď na stejném eventu, v první vlně tedy budou odhalené tři modely jako u Turingu (a RTX 3060 až později). I v tomto segmentu bychom tedy měli mít už příští týden částečnou představu o tom, co Ampere přinese.

Galerie: Úniky ke grafikám Nvidia Ampere, GeForce RTX 3080 a RTX 3090

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?