Hlavní navigace

Potvrzeno: refresh celé řady Radeonů ještě letos

24. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny se objevily informace o chystaném osvěžení vyšší třídy grafických karet od AMD/ATI. „Radeon HD 5890“, jak jej kolega Ondra Bešťák pracovně nazval, by měl být vydán někdy v létě. Na tiskové konferenci věnované finančním výsledkům AMD za rok 2009 prozradil Dirk Meyer, generální ředitel společnosti AMD, že do konce roku 2010 bude kompletně omlazena celá modelová řada grafických akcelerátorů.

Ovšem o tom, jaké tyto nové produkty budou, můžeme zatím pouze spekulovat. V zásadě se nabízejí dvě možnosti: vylepšení stávající architektury „Evergreen“, nebo vydání zcela nové generace. Té se přezdívá „Northern Islands“ a má obsahovat čipy Cozumel, Ibiza a Kauai. (A nebo je generace Northern Islands právě ono osvěžení současné architektury?)

Vydání grafických čipů se zcela novou architekturou se prakticky vždy váže na vydání nové verze Direct3D, a to v dohledné době nehrozí. Jestliže „Radeon HD 5890“ má přijít na trh jenom pár měsíců po Fermi od Nvidie, bude s velkou jistotou založen na stávající architektuře. TSMC (ani Globalfoundries) zatím nebude nabízet lepší výrobní proces, než dnes využívaný 40nm, tato možnost tedy minimálně u HD 5890 odpadá. K dispozici nebude ani nová generace pamětí GDDR. Nosným prvkem refreshe tedy musí být vylepšení v návrhu čipu.

Zatímco Nvidia spojuje vylepšení architektury s dalšími změnami (zpravidla s novým výrobním postupem), ATI má dlouhou historii produktů, které oproti svým předchůdcům přinášejí jen drobné změny, zpravidla navýšení dosažitelných frekvencí. Do této skupiny patří čipy R350 a R360 (Radeon 9800, 9800 XT), z další generace R480/R481 (Radeon X850) a z nedávné minulosti pak RV790 (Radeon HD 4890), ale také například RV730 (Radeon HD 4600) jako náhrada za RV670 (Radeon HD 3800).

Pro Radeon HD 5890 se jako nejpravděpodobnější jeví možnost vyřčená v novince Ondry Bešťáka, tedy že půjde o vylepšené jádro Cypress s vyšším frekvenčním stropem a vybavené rychlejšími pamětmi GDDR5, eventuelně běžněji s kapacitou 2 GB.

Pro později vydané modely mířené do nižších cenových segmentů se nabízí možnost použití novějšího výrobního procesu, jmenovitě 28nanometrového. Ten však TSMC ani Globalfoundries nebudou mít připraven dříve, než na přelomu let 2010 a 2011.

Zdá se, že čipy Cypress a Juniper jsou navrženy tak, aby při přenesení na menší výrobní postup při zachování stejného počtu výpočetních jednotek byl čip stále dost velký pro použití stejně široké paměťové sběrnice. Pokud se ale při návrhu počítalo se zmenšováním na 32nm výrobu, kterou podle všeho TSMC i Globalfoundries zrušily ve prospěch 28nm, výraznějším změnám ve specifikacích jader se inženýři beztak nevyhnou.

CS24

Vyloučit nelze ani refresh typu již zmíněného RV730. Tento čip se při využití stejného (55nm) výrobního postupu dokázal výkonem vyrovnat většímu RV670, vešel se však na menší plochu a vystačil si s paměťovou sběrnicí poloviční šířky, i přestože karty nebyly vybaveny pamětmi GDDR5. Pro takový typ refreshe je potřeba mít rezervy na straně výrobního procesu (a 40nm postup za rok jistě bude vyspělejší, než je dnes), aby umožnil vyšší frekvence nebo vyšší hustotu tranzistorů, a také rezervy na straně architektury. A ty se snáze hledají u architektur nových, zatímco Evergreen v mnoha ohledech navazuje na předchozí generace a předpokládá se určitá míra vyladěnosti – i co se týče ovladačů, které z Evergreenu zřejmě již o moc výkonu navíc nevyšťourají.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku