Hlavní navigace

Potvrzeno, Valve bude přes Steam prodávat neherní software již od 5. září 2012

9. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Valve včera vydala tiskovou zprávu, kde bez varování odhalila, že bude přes svoji silnou digitální distribuční platformu vedle her prodávat rovněž neherní software. Steam se v době uvedení proslavil negativně. Střílečka Half-Life 2 tehdy vyžadovala tento zvláštní program, přičemž uživatel se muset přihlásit ke svému účtu přes internet. Jenže v roce 2004 to minimálně u nás s připojením nebylo úplně slavné. Navzdory tvrdým začátkům se Steam prosadil a dnes se skrze něj prodávají hry ve velkém.

Tip: Neherní software na Steamu? Možná se zde bude prodávat, napovídají kategorie

Po dlouhé době tedy pánové z Valve nasbírali dostatek odvahy a hodlají se pustit do rozšíření svého katalogu. Načasovali si to ale ideálně? Programy budou prodávat od 5. září letošního roku, jenže nedlouho po nich přijdou na řadu Windows 8. Na konci října bude široká veřejnost moct poprvé navštívit konkurenční katalog a obchod Windows Store. V herní sféře obě služby zřejmě nebudou přímými konkurenty, neboť Valve se zaměřuje především na náročné hry s vysokými produkčními hodnotami a na nezávislé tituly.

 

Microsoft naproti tomu katalog pravděpodobně naplní hříčkami, často uzpůsobenými dotekovému ovládání (Windows 8 a Windows RT přece přijdou na tablety). Střetnout by se katalogy mohly u nezávislých menších her. Spíše nepřímo si služby budou patrně konkurovat i u prodeje softwaru. Windows Store bude plný aplikací pro Metro, jenže Steam se skoro určitě zaměří na desktop. Nic mu ani nezbývá, protože oficiální katalog pro Metro bude zároveň jediným zdrojem aplikací pro dotekové prostředí.

Prozatím neznáme konkrétní programy, které budou dostupné v první vlně. Záběr bude ale asi docela široký, máme prý očekávat tituly podporující produktivitu, vedle nich se Steam zaměří i na kreativní aplikace. Některé kousky dokonce využijí synchronizační doplňkovou službu Steam Cloud pro ukládání uživatelských dat do cloudu, nepohrdnou ani automatickým aktualizováním. Uživatelé budou v budoucnu skrze Steam Greenlight rozhodovat o tom, které programy se na platformu podívají. Podívejte se také do naší předchozí novinky na uniklý seznam kategorií.

MMF24

Zdroj: Valve