Hlavní navigace

Potvrzeno: Windows 8.1 budou k dispozici zadarmo skrze Windows Store

15. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V recenzi jsme se shodli na tom, že s používáním Osmiček nemáme problém ani na standardním nedotekovém počítači. Dlaždicové aplikace vás nikdo používat nenutí, Úvodní obrazovku lze proto využít jako spouštěč desktopových programů a zbytek prvků z Metra člověk bez problému (a volitelně) zařadí do svého osobního seznamu věcí, které ignoruje. Skryté tlačítko Start vám chybět nebude, stačí jen, abyste věděli, kde se nachází jeho skrytá náhrada.

Tip: Recenze: (skoro) konečný rozsudek ve věci revolučních Windows 8

Režim pracovní plochy navíc obsahuje pár vylepšení, za které byste upsali duši ďáblu. Nebo přinejmenším zkusili Windows 8. Nemohli jsme nicméně popřít nezanedbatelný počet problémů, které první verze hybridního operačního systému nese. Řadu z nich Microsoft opraví již letos, včetně hloupé fragmentace nastavení počítače. Některé věci totiž nastavíte v desktopu, jiné zase pouze v dotekovém rozhraní.

Aktualizace s kódovým označením Blue bude dokončena někdy v létě. Microsoft chce každý rok přinést uživatelům novinky drobnější, nikoli však nedůležité. Dosud jsme však netušili několik věcí. Tami Rellerová konečně zodpověděla nejdůležitější otázky. V první řadě uznala, že operační systém se bude nazývat Windows 8.1. Že je Blue jen kódové jméno, ostatně Microsoft potvrdil dříve.

Cena musela být nulová

Současně bylo opět potvrzeno, že se jedná o pouhou aktualizaci. A jak je známo, aktualizace standardně nebývají placené. O tom jsme spekulovali v úterý. Co nám ale firma dosud nechtěla prozradit, byla cena. Teď už víme, že Windows 8.1 budou k dispozici zdarma. Tedy, nebude k nim mít přístup každý, kdo si zamane. Musíte být logicky vlastníky Windows 8. Potažmo Windows RT, edice určené pro procesory ARM.

Proti případnému zpoplatnění hovořilo několik faktorů. Uživatelé by placený Blue zřejmě nepřijímali s velkým nadšením, Microsoft jim pouze může poděkovat za to, že se zúčastnili úvodního veřejného testování. Protože právě tak oči a jiné smysly mnohých situaci s Osmičkami vnímají. Redmondští si aspoň nepopudí další uživatele, což je pro ně důležité, protože ne každý je za Windows 8 plácá po zádech.

 

Poplatek by rovněž nevyhnutelně vedl k fragmentaci. Microsoft se do začínajícího ekosystému snaží přilákat vývojáře. Nové aplikace ušité na míru Windows 8.1 nicméně nebudou pracovat ve Windows 8 RTM. To by vývojářům zkomplikovalo práci a uživatelům život. Další fragmentace již tak poměrně malého ekosystému jednoznačně není žádoucí a Redmondští si to zřejmě dobře uvědomují.

Uživatelé si na druhou stranu zvykli platit za nové produkty. Označení Windows 8.1 také naznačuje, že se jedná o větší a tím pádem placené vylepšení. Neplatili jsme za Servisní balíčky ani jiné dodatečné funkce (čest výjimkám), s nimi se ale ani neměnil název produktu. Jakmile vyjdou Windows 8.1, Windows 8 se stanou historií. Připravovaná aktualizace se vymyká dosavadním zavedeným standardům.

Průzkumník ve Widnows 8.1
Průzkumník ve Widnows 8.1| Foto: Winforum.eu

Co naznačuje distribuce skrze Windows Store?

I proto, že bude Blue vlastně pouhá aktualizace, kterou si prostě musí nainstalovat všichni stávající uživatelé dlaždic, jsme překvapeni z toho, že bude skutečně distribuována pomocí Windows Store. Digitální obchod slouží jako úkryt pro aplikace. V budoucnu v něm očividně budeme hledat rovněž některé aktualizace pro operační systém. Od variace na Service Pack, byť poněkud objemnější a z hlediska zásahů do systémů důležitější, bychom čekali, že ji nalezneme ve službě Windows Update.

Ta by Blue rovněž automaticky instalovala, aby se méně znalý uživatel nemusel potýkat se starou verzí Windows. Na druhou stranu se možná jedná o jakýsi jemný náznak toho, že se časem ve Windows Store objeví placené aktualizace. Na ty totiž Windows Update stavěný není. Microsoft nás chce nejspíš naučit, že máme v digitálním obchodě hledat aktualizace obecně. Tentokrát ji dostaneme zadarmo, ale kdoví, možná, že si za rok za Windows 8.2 již připlatíme.

Nebo nám společnost nabídne placené doplňkové balíčky? A bude v budoucnu pomocí uvedené platformy distribuovat rovněž upgrade na Windows 9? Nechme se překvapit. V tuto chvíli víme pouze to, že Windows Store obsahuje již přes 70 000 aplikací. I to Microsoft potvrdil. Na závěr si nechal pouhé upřesnění dříve známé informace.

Kiosk mode v nehotových Windows 8.1
Kiosk mode v nehotových Windows 8.1| Foto: Neowin

MMF24

Veřejná ukázka Windows 8.1 bude uvolněna 26. června, včetně varianty aktualizace pro Windows RT. Konečné vydání sice uvidíme letos, ale žádné konkrétní datum jsme nezaslechli. Mary Jo Foley dříve prozradila, že by se podle jejích zdrojů měl stát srpen měsícem, kdy bude produkt dokončen.

Zdroj: Blogging Windows