Hlavní navigace

Povánoční výprodeje odstartovaly. Kde zlevňují a jak nenaletět?

27. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

U povánočních slev můžete teoreticky ušetřit více než kdy jindy. Obchodníci spoléhají na to, že po svátcích máte vyprázdněné peněženky a účty, protože jste si chtěli udělat opravdu štědré Vánoce. Proto z vás budou chtít vysát i zbylé koruny, hlavně abyste je neutratili někde jinde. Raději tak opráší sklady a vynesou na přední místa výběhové zboží.

Pak se také můžete setkat s levnějšími rozbalenými, ale nevhodnými dárky. Standardní lhůta pro vrácení peněz při elektronickém nákupu je 14 dní, před svátky je některé e-shopy prodlužovaly, abyste mohli případně dárky vrátit i v lednu. Někteří vrácené produkty strčí do regálů za plnou cenu, jinde zlevní dalších pár procent a přiznají, že už byla krabice otevřená a obsah používaný. U elektroniky a IT hraček je to však málokdy problém.

Alza zase kouzlí s čísly, sleva 46 % na Nexus 10
Alza zase kouzlí s čísly, sleva 46 % na Nexus 10

Jako obvykle si musíte dát pozor, jestli je sleva opravdu výhodná a především sledovat absolutní cenu, nikoliv relativní slevu. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Alza.cz vpustila do výprodeje tablet Google Nexus 10 za 8 999 Kč s 46% slevou (původní cena 16 669 Kč). Jenže před Vánoci stál jen o pětistovku více. Za necelých 17 000 Kč se prodával jen do léta, pak přišel obrovský pád pod 10 000 Kč, a to ve všech obchodech. A ani tak není cena Alzy nejlevnější, Smarty.cz nebo Exasoft.cz, které můžete řadit mezi spolehlivé e-shopy, mají tento tablet ještě o stovku nebo dvě lacinější. Liší se také jejich relativní slevy, Exasoft má 10%, Smarty 32%.

MMF24

 

Je tedy nutné, abyste bezhlavě nenakupovali jen podle slevy, ale nejdříve zkontrolovali, jestli náhodou stejné zboží nemají jinde levněji i bez virtuální slevy. K tomu vám poslouží vyhledávače a srovnávače zboží jako HledejCeny.cz, Srovnáme.cz nebo Zboží.cz. Špičkou je v tomto ohledu Heuréka.cz, která navíc obsahuje i graf, jakým způsobem se vyvíjela cena produktu.

Kde lákají na velké slevy