Hlavní navigace

Povedená premiéra v podání značky Cryorig. R1 míří mezi špičkové chladiče CPU

2. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Cryorig, která byla založena v letošním roce, nejspíš nikdo z vás nezná. Pokud jste si mysleli, že se jedná o úplného nováčka, není to tak docela pravda. Zakládající členové dříve pracovali ve společnostech jako je Thermalright, Prolimatech a Phanteks, jež patří mezi špičky ve svém oboru. Prvním produktem, který chtějí tito zkušení harcovníci uvést na trh, je chladič procesoru s označením Cryorig R1.

Cryorig R1

Již na první pohled je jasné, že si návrháři z předchozích zaměstnání hodně odnesli. R1 využívá konceptu svou oddělených pasivních věží podobně jako např. Phanteks PH-TC14PE. Novinka měří 130 × 140 × 168,3 mm a váží téměř 1,2 kg. Z poniklované měděné základny přenáší teplo celkem sedm heatpipe s vnějším průměrem 6 mm. Teplo je vedeno do dvou oddělených pasivních věží.

Každá z nich se navíc skládá ze dvou různobarevných částí. Barevný odstín není jediná odlišnost těchto částí. Rozdílný je především rozestup jednotlivých hliníkových žeber. Podle tvrzení výrobce by tento koncept měl přinést urychlení toku vzduchu, na praktické zkušenosti si budete muset počkat.

 

Z výroby je chladič osazen dvěma ventilátory s průměrem 140 mm. Jeden je osazen zpředu, druhý si našel své místo mezi pasivními věžemi. Ventilátory překvapivě nejsou stejné, přední má tloušťku pouze 13 mm, zatímco ten uprostřed má standardních 25 mm. Maximální průtok slabšího modelu je 65 cfm, hlučnost nepřesáhne hranici 24 dBA. Silnější model je na tom o něco lépe, dosáhne průtoku až 76 cfm při maximální hlučnosti 23 dBA. Oba ventilátory jsou připevněny přes gumové podložky, které zamezují přenosu vibrací na chladič.

Cryorig R1 je kompatibilní se všemi dnešními sockety (Intel 775, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011 a AMD AM2(+), AM3(+) a FM1). Uchycení k desce je řešeno pomocí montážního kitu, který samozřejmě využívá i backplate.

MMF24

Cryorigu se premiéra povedla. Model R1 si své místo na trhu jistě najde a měl by patřit mezi výkonovou špičku. Velkou neznámou je ovšem cena. Aby se chladič ujal, bude muset výrobce nasadit obdobnou cenu jako konkurence (2000 Kč). Zda bude R1 dostupný i na našem trhu není známo.

Zdroj: Cryorig