Hlavní navigace

Powerline adaptér ZyXEL PLA-4201: Konec tahání kabelů po domě?

18. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektřinu naleznete v každém (no, téměř v každém) domě či bytě. Pokud jste před několika lety nákladně rekonstruovali svůj domov a neprozíravě jste do zdi nenechali zabudovat i kabely pro lokální síť, máte teď na výběr prakticky ze tří možností:

  1. Po celém objektu natahat lišty a vložit kabeláž do nich
  2. Vytvořit rozsáhlou Wi-Fi síť
  3. Použít technologii Powerline pro přenos dat po elektrickém rozvodu

Dnes se budeme věnovat poslední jmenované variantě. Do redakce nám dorazila dvojice adaptérů ZyXEL PLA-4201, tedy ještě žhavá novinka na trhu. Než se ale pustíme do samotné recenze, dovolím si mírně odbočit k teorii a osvětlit vám, čtenářům, základní princip fungování.

 

V domácnostech se zpravidla využívají jednofázové spotřebiče, zřídka pak třífázové. Proud je v jednotlivých fázích mírně posunut – kvůli efektivitě přenosu. V jedné fázi se proud pohybuje po sinusové dráze o dané frekvenci (50 Hz).

Je to již spoustu let, co někoho napadlo nabalit na elektrický proud i další signál – datový. Aby jej bylo možné rozpoznat od klasického sinusového průběhu proudu, používají se k přenosu datových paketů vyšší frekvenci. Powerline adaptéry umějí tyto frekvence jak do sítě posílat, tak je i přijímat a převádět zpět na datové pakety, kterým zase rozumí síťové karty, switche či routery.

ZyXEL PLA4201Technologie se od počátku potýká s problémy. Dříve se často stávalo, že adaptér po určité době provozu prostě „odešel“. Jednoho dne se prostě rozhodl přestat svítit a bylo po všem. Stačilo třeba jen malé přepětí. Dalším problémem je existence spotřebičů se „špinavým usměrněním“. Jednoduše se dá říct, že spotřebič pouští zpět do sítě vlnění, které narušuje ideální průběh signálu a Powerline adaptér špatně vyhodnocuje signál, který k němu dorazí. Přenos se pak musí opakovat a dochází ke snížení rychlosti přenosu.

Vývoj technologie ale jde rychle kupředu, a tak se s těmito nešvary setkáte jen zřídka. Většina společností vyvíjejících tato zařízení bojuje s rušením tak, že vysílá signál na několika různých frekvencích, čímž snižuje pravděpodobnost, že by musely být pakety zahozeny.

ZyXEL Powerline adaptér PLA-4201 se představuje

Světlemodrá krabice je velmi malá a trochu jsem se lekl, že v ní bude jen jeden adaptér, který by sám o sobě byl k ničemu. ZyXEL však minimalizoval rozměry adaptérů, takže se do krabičky vešly s přehledem. Naopak byla větší, než musela – pravděpodobně kvůli instalačnímu CD, které se do ní vešlo s odřenýma ušima.

Malé rozměry adaptérů jsou ideální – nepřekážejí při provozu v dvojzásuvce, navíc nepůsobí příliš nevzhledně, takže si jich návštěva nebude příliš všímat. Malé rozměry si ale vybraly svou daň v podobě mírně vyššího zahřívání. Ani po několika týdnech provozu však nebyly tak horké, aby se na ně nedalo sáhnout.

 

S teplotou se výrobce snažil poprat dírami v plastu po stranách, což zdá se stačilo. Na pravé straně každého adaptéru najdete tlačítko s dvojí funkcí – šifrování a reset zařízení. Na přední straně pak kromě loga naleznete ještě tři svítivé diody.

ZyXEL PLA4201ZyXEL PLA4201ZyXEL PLA4201ZyXEL PLA4201

První indikuje zapnutí, druhá pak komunikaci s dalšími adaptéry v síti. Poslední pak signalizuje pohyb dat v lokální síti. Zespoda pak naleznete zdířku pro konektor Ethernet. Nic dalšího již adaptér nenabízí.

Podívejte se na specifikace udávané výrobcem:

ZyXEL PLA-4201
Rozhraní 10/100 Mb/s RJ-45
LED Zapnutí, aktivita Powerline, aktivita síťového rozhraní
Tlačítko reset, šifrování
Spotřeba 4 W max., 0,5 W v nečinnosti
Rozměry 50 × 25 × 70 mm
Váha 72 g

Součástí balení jsou dva adaptéry PLA-4201, dva kabely pro připojení k síťové kartě, stručný návod a instalační médium. To nevyhazujte, sice není bezpodmínečně nutné k instalaci, hodit se ale přesto bude.

Když 500 není 500

Při pohledu na balení vás možná zaujal nápis „500 Mbps“. Pokud jste čekali, že by data od jednoho počítače k druhému opravdu běhala půlgigabitovou rychlostí, zklamu vás. 500 Mb/s je maximální rychlost, kterou mezi sebou mohou jednotlivé adaptéry komunikovat.

Pro lokální síť pak na krabici hned pod tímto údajem naleznete ještě informaci „Fast Ethernet“. Zkušenější již vědí, že maximální propustnost síťového rozhraní je 100 Mb/s, tedy pětkrát méně. Pokud se na síťové kartě pokusíte vynutit gigabitové připojení, rozhraní bude odpojeno. Automatika pak neomylně volí právě Fast Ethernet.

 

Nemusíte se ale hned rozčilovat – oni to tak dělají všichni výrobci, a to po celou dobu existence těchto produktů. Nutno dodat, že starší adaptéry ani zdaleka nedosahovaly plné rychlosti 100 Mb/s, spíše podstatně méně. Pokud by tedy ZyXEL splnil tuto hranici, dá se to považovat za úspěch. Existují i varianty s gigabitovými adaptéry, ty jsou ale podstatně dražší a nárůst výkonu není takový, jaký by si uživatelé i výrobci přáli.

Díky vyšší propustnosti mezi jednotlivými adaptéry si můžete dovolit je dát do větší vzdálenosti (uváděný dosah je až 300 metrů, nicméně to jsem opravdu vyzkoušet neměl kde) od sebe, navíc jich můžete doma mít klidně deset. Výrobce se tím snaží zabránit vzniku úzkého hrdla.

Instalace

Instalaci adaptérů můžete provést klidně bez účasti instalačního média – stačí zapojit adaptéry do zásuvky (výrobce značně nedoporučuje instalaci do různých levných prodlužováků, které mohou výrazně snížit kvalitu spojení) a připojit k nim pomocí kabelů kýžené počítače (či jiná zařízení).

Pokud ale médium použijete a nainstalujete si do počítače konfigurační utility, zpřístupní se vám přeci jen pár doplňkových možností. Utilita vám z jediného počítače umožní dohled nad všemi adaptéry v síti a mimo jiné zpřístupní i šifrování. Teoreticky by totiž mohlo stačit, aby někdo v bytovém domě koupil stejnou sadu adaptérů, a kdyby měl štěstí, dostane se k němu i signál z vaší sítě. Šifrování tomu samozřejmě zabrání.

ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201

Aplikace vám ukáže i rychlost, jakou jsou schopné adaptéry při aktuálním zapojení komunikovat. Na screenshotu vidíte rychlost odesílání a příjmu 214, respektive 236 Mb/s. V tu chvíli byly od sebe adaptéry přibližně dvanáct metrů (3 místnosti).

Testy výkonu

Latence

Zařízení jsme samozřejmě podrobili i testům výkonu. Jako první přišla na řadu latence měřená nejjednodušším možným způsobem – příkazem Ping (ping 192.168.10.110 –n 100). Na dvou počítačích jsem nastavil IP adresy a nejprve je nechal „pingat“ při přímém propojení kabelem. Latence nepřesáhla 1 ms.

Poté jsem zapojil oba adaptéry do jedné dvojzásuvky a připojil je k počítačům. Odezva se logicky zhoršila, avšak nijak závratně – průměrná hodnota se zastavila na 3 ms, maximální pak na 4 ms.

Další test probíhal se zapnutým ventilátorem připojeným do stejné zásuvky. Průměrná hodnota zůstala stejná, maximální se zvedla na 6 ms. To je pořád hodnota, která by neměla nijak výrazně zhoršit kvalitu spojení (to samozřejmě neplatí u profesionálních hráčů počítačových her, kde se každá milisekunda počítá).

Poté jsem jeden testovací počítač přenesl vzdušnou čarou o 20 metrů a spustil test znovu. Došlo jen k minimálnímu zhoršení – o pouhou jednu milisekundu oproti připojení vedoucí přes jednu dvojzásuvku. To je skvělý výkon!

ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201

Propustnost

Ve stejných zapojeních jsem provedl i test propustnosti síťového rozhraní. Na jednom počítači jsem spustil FTP server, na druhém pak FTP klienta. Pomocí RAMDisku jsem na obou počítačích vytvořil extrarychlé úložiště, abych se vyhnul zkreslení. Pomocí klienta jsem dal na server kopírovat 1GB soubor.

Při propojení přes zásuvku jsem dosáhl rychlosti 10,66 MB/s, tedy 85,28 Mb/s. Při zapnutém ventilátoru se rychlost snížila jen minimálně – 10,56 MB/s (84,48 Mb/s) je stále skvělý výsledek – rušení se tedy (alespoň v tomto případě) neprojevilo.

Měření na větší vzdálenost také dopadlo poměrně dobře. Díky vnitřní komunikaci rychlostí 500 Mb/s mezi adaptéry se i na větší vzdálenosti můžete těšit téměř plného Fast Ethernetu. Přenosy jsem zkoušel vícekrát a průměrná rychlost se pohybovala okolo 9,34 MB/s (74,72 Mb/s).

ZyXEL PLA4201 ZyXEL PLA4201

Jiná fáze

Zcela náhodou jsem otestoval adaptéry i na jiné fázi (při testování v jiné místnosti, která byla na druhé fázi kvůli rozložení zátěže). Zde se zázrak bohužel nekonal – zatímco na první pokus probíhaly testy ping absolutně bez problému, při dalších pokusech se mi již nepodařilo adaptéry spojit, úspěšnost doručení paketů byla kolem 10 %, s časy okolo 700 ms. Přenos souboru pomocí FTP byl srovnatelný s dobou modemovou – přeloženo pro mladší ročníky – absolutně nepoužitelný.

Závěr

Powerline adaptéry ZyXEL PLA-4201 ukázaly, že i tento způsob přenosu dat má budoucnost. Jsou zde ovšem bariéry, přes které se data jen těžko dostanou. Nicméně problém s rušením signálu si jako negativum můžete v pohodě škrtnout.

Je trochu škoda, že ZyXEL pro adaptéry nepřidal možnost propojení pomocí gigabitové sítě. Ani tak by adaptéry nedokázaly vyvinout rychlosti okolo 500 Mb/s. Výsledek by tak nebyl příliš rozdílný a zařízení by se zase o něco prodražilo.

Obrovskou výhodou oproti ostatním oponentům jsou rozměry adaptérů. V zásuvce nepřekážejí, nejsou tolik na očích a ani v různých rozbočovačích nebrání v připojení dalších zařízení.

 

ZyXEL PLA-4201 (1226 Kč včetně DPH)

+ kompaktní rozměry

+ malý odběr

+ žádné problémy s rušením

KL24

- pouze Fast Ethernet

- nelze vypnout diody

Byl pro vás článek přínosný?