Hlavní navigace

PowerPoint 2010: multimediální prezentace s minimální velikostí

29. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

S tím, jak do prezentace vkládáte videa, obrázky a využíváte nejrůznější grafické styly, roste i její výsledná velikost, takže po uložení může snadno dosahovat i mnoha megabajtů. Pokud pak chcete takovou prezentaci poslat e-mailem nebo sdílet na internetu, může její velikost představovat problém.

Komprese audia a videa

PowerPoint 2010 přináší šikovnou funkci Compress Media, která dokáže velmi jednoduše snížit velikost prezentace až o desítky procent. Dokáže totiž zkomprimovat zvuky a videa, která byla vložena přímo do prezentace.

Vložte tedy do prezentace příslušné multimediální soubory nebo otevřete již vytvořenou prezentaci a v nabídce File klepněte na položku Info. V pravé části by se mělo nacházet tlačítko Compress Media.

V případě, že se zde nenachází, nemáte v prezentaci vložená žádná videa nebo zvuky, které by bylo možné komprimovat.

Pokud na tlačítko klepnete, zobrazí se nabídka, ze které můžete vybrat míru komprese vložených médií:

  • Presentation Quality -  PowerPoint se pokusí komprimovat velikost, aniž by došlo k výraznějšímu poklesu kvality zvuků či videí. Od této volby příliš velkou úsporu místa nečekejte.
  • Internet Quality – vložené video a zvukové soubory budou komprimované v té míře, aby jejich kvalita byla srovnatelná s těmi, které jsou streamované přes internet. Pokud chcete prezentaci sdílet přes internet, je tato volba ideální.
  • Low Quality – nejvyšší možná míra komprimace, při které již bude znatelný pokles kvality videa či zvukových souborů. Pokud však chcete poslat prezentaci přes e-mail, dosáhnete touto volbou opravdu výrazné redukce velikosti.

Po zvolení typu komprese se zobrazí dialog, který vás bude informovat o jejím průběhu a celkové velikosti, o kterou se prezentace zmenší.

TIP: V případě, že chcete provedenou kompresi vrátit, otevřete nabídku Compress Media a zvolte příkaz Undo. Musíte tak ovšem učinit ještě předtím, než prezentaci uložíte. Poté již není možné proces komprimace vrátit.

Komprimace obrázků

Velikost prezentace je možné snížit také kompresí obrázků, zvláště pak v případě, kdy jich v prezentaci máte i několik desítek.

Označte jeden některý z obrázků a poté přepněte na záložku Format, která se bude nacházet vpravo za všemi ostatními. V části Adjust pak klepněte na položku Compress Pictures.

Zobrazí se dialog s nastavením parametrů komprese. Zatržením položky Apply only to this picture komprimujete pouze označený obrázek, pokud zatržení zrušíte, budou komprimovány všechny. Další položka pak zajistí odstranění nepotřebných oříznutých oblastí.

CS24

V části Target output pak zvolte míru komprese. Pro prezentaci materiálu na projektoru nebo monitoru stačí volba Screen (150 ppi), pokud chcete soubor zaslat e-mailem, zaškrtněte položku E-mail (96 ppi). Nastavení pak potvrďte klepnutím na OK.