Hlavní navigace

Pozdní jarní úklid ve Windows: Quicksys RegDefrag a Moo0 DiskCleaner

20. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro spoustu uživatelů je úklid na disku totéž, co vysypání odpadkového koše. Parametrů, které ovlivňují volné místo v sekundární paměti a koneckonců i výkon celého operačního systému, je však celá řada. A nemusíte hned spěchat do krámu pro nový pevný disk nebo výkonnější operační paměť, pokud chcete, aby váš stroj šlapal zase jako dřív. Vlastně vás to nemusí stát ani korunu.

Určitou základní formu údržby nabízejí Windows 7 v agendě Systémové nástroje (obdobně jako straší verze Windows). Do Systémových nástrojů se dostanete např. přes nabídku Start | Všechny programy Příslušenství | Systémové nástroje. Najdete zde mimo jiné nástroje na defragmentaci, na vyčištění disku nebo na zálohování.

Funkcionalita těchto nástrojů bývá v některých případech poněkud těžkopádná a např. Vyčištění disku neprojde ani zdaleka všechna místa, kde se na vašem datovém úložišti může vyskytovat neužitečný balast. Mnohé specializované programy si s údržbou vašeho PC dokáží poradit podstatně lépe.

Co jsou to vlastně ty fragmenty?

Již zmíněný nástroj Defragmentace disku funguje tak, že „přeskládá“ strukturu volných a zaplněných bloků na vašem disku, čímž zpřehlední organizaci a usnadní operace nad uloženými daty. Postupem času, když na disku mažete staré, měníte stávající nebo nahráváte nové soubory, dochází totiž k nesystematickému zaplňování (resp. uvolňování) místa na disku, čímž se zesložiťuje adresace dat.

S registrem je to podobné – informace o konfiguraci systému, nainstalovaném software, ovladačích atd., které se do registru ukládají, začnou po čase (jak odinstalováváte a nahráváte nové aplikace a vůbec jakkoliv modifikujete celkový stav systému) vytvářet nepřehlednou strukturu. A v této struktuře je stále těžší se zorientovat.

Když se např. podíváte na seznam příkazů, které váš systém provede bezprostředně po spuštění (klikněte na tlačítko Start a do kolonky pro vyhledávání zadejte msconfig, potvrďte klávesou Enter a zvolte kartu Po spuštění), všimněte si pravého sloupce s hlavičkou Umístění, který nese adresy uvedených příkazů právě v registru.

Váš operační systém provádí každým okamžikem celou řadu příkazů, při nichž musí tabulku registru procházet. Proto můžete mít pocit, že váš počítač „stárne“ a při tom ztrácí na výkonnosti.

Quicksys RegDefrag: defragmentace registru snadno a rychle

Aplikace QuickSys RegDefrag zrovna nepřetéká variabilitou nastavení, ale v tomto případě je to spíše dobře. K dispozici máte jen ty opravdu podstatné ovládací prvky, zbytek udělá program za vás. Defaultně se vám stáhne vždy nejnovější aktualizace a před každou defragmentací (což je důležité) se vytvoří bod obnovy, k němuž se můžete vrátit v případě, že dojde k neočekávaným okolnostem. Jediný atribut, který máte možnost sami nastavit, je použitý jazyk.

Všehovšudy nabízí Quicksys dvě akce: prohlédnutí informací o registru a jeho jednotlivých souborech a pak samotnou defragmentaci. Defragmentace probíhá ve třech krocích. Nejdříve se provede analýza, jejímž výsledkem je zpráva o úrovni fragmentace. Během analýzy je vhodné nemít spuštěny žádné další aplikace. Systém může rovněž přestat reagovat na vaše příkazy.

Po dokončení analýzy se můžete na základě zobrazených výsledků rozhodnout, zda chcete defragmentaci opravdu provést. V případě kladné volby se úkon provede a aplikace vám prezentuje výsledky defragmentačního procesu. Můžete si nechat vyjet i podrobnější zprávu ve formátu HTML, kde najdete velikosti jednotlivých souborů registru před a po defragmentaci.  Pro dokončení je ještě nutné restartovat počítač, aby se veškeré změny v registru zafixovaly.

Rozdíl mezi stavem před a po defragmentaci registru možná nepoznáte hned. Ušetření výpočetního času při procházení registru by se však mělo pozitivně promítnout na celkovém výkonu vašich Windows. Aplikaci Quicksys RegDefrag stáhnete zde.

Moo0 DiskCleaner: nemusíte nic zametat pod koberec

Pokud chcete při uvolňování místa na disku jít o stupeň dál, než je vysypání odpadkového koše, můžete využít již zmíněný nástroj Vyčištění disku. Ten vám kromě koše nabídne k vyčištění i např. dočasné soubory Internet Exploreru, stránky offline nebo dočasné systémové soubory. Ve skutečnosti je však míst, kde ušetřit drahocenné megabajty, daleko více.

Aplikace Moo0 DiskCleaner je, stejně jako výše uvedený Quicksys, velice jednoduchá na ovládání. Vlastně jediné, co musí uživatel zvládnout, je označit ze seznamu nalezených úložišť ta, která chce vyčistit, a stisknout tlačítko Clean Now! Seznam úložišť je tvořen jednak z klasických položek jako odpadkový koš a dočasné soubory Internet Exploreru (u nichž si ale můžete zvlášť zvolit, zda smazat cookies, historii, cache apod.), dál je obohacen o soubory týkající se historie nebo osobních nastavení konkrétních aplikací, jako jsou Windows Media Player, Quick Time Player, WinRar atd. (záleží na tom, jaké aplikace používáte).

MMF24

Příjemný je taky fakt, že, na rozdíl od nástroje Vyčištění disku, který se pochopitelně drží jen vlastní značky, umožňuje Moo0 DiskCleaner udělat si pořádek i v jiných internetových prohlížečích. Máte tak většinu úložišť,  která je třeba udržovat „čistá“, pěkně pohromadě.

Program Moo0 DiskCleaner můžete stáhnout zde.