Hlavní navigace

Pozor, mnoho kabelů USB 3.1 na trhu je vadných. A některé vám odpálí notebook

8. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V průběhu loňského roku se začal rozmáhat nový standard USB – oboustranné porty tzv. typu C. Ty se kromě datového spojení začínají používat také jaké standard pro napájecí konektory tabletů a mobilů. Google takto vybavil Chromebook Pixel 2  a jeden z jeho inženýrů (Benson Leung) se jal ideu popularizovat testováním různých USB-C kabelů, které se dají na internetu koupit. O jeho „koníčku“ jste možná už slyšeli před časem, když upozornil, že řada kabelů nevyhovuje specifikacím a není radno moc věřit neznámým značkám. Před několika dny publikoval další takovouto kabelovou „příhodu“, která ukazuje, že s neoriginálními kabely to může být hodně špatné.

Kabel prodávaný pod značkou „SurjTech“ na Amazonu byl totiž tak nekvalitní, že při prvním testovacím zapojení fakticky zlikvidoval zkušební Chromebook Pixel. A nejen ten, podle Leunga tento nebezpečný kabel zničil také dvě měřící zařízení, které při tom použil. Nabídka tohoto konkrétního výrobku sice poté z Amazonu zmizela, ovšem vzhledem k tomu, že jde o no-name „značku“, se patrně kabely fakticky pocházející od stejného výrobce objeví znovu.

Po zapojení kabelu SurjTech (tak mě napadá, jestli se ono „surj“ nemá vyslovovat „surge“…) do originální 12W nabíječky od Apple a Chromebooku Pixel 2 přestaly podle Leunga okamžitě fungovat oba porty USB 3.1 – jak pro nabíjení, tak pro periferie. Po restartu se ukázalo, že kabel na Chromebooku zničil příslušný řadič, a protože firmware při náběhu systému nebyl schopen ho ověřit, skončily pokusy počítač spustit jenom v Recovery režimu.

Nebezpečný kabel USB 3.1 prodávaný pod značkou SurjTech  Nebezpečný kabel USB 3.1 prodávaný pod značkou SurjTech
Nebezpečný kabel USB 3.1 prodávaný pod značkou SurjTech

Kabel byl tedy extrémně nebezpečný, ovšem na vině mohlo možná byt i to, že Leung dostal vadný kus, který proklouzl očividně nedostatečnou výstupní kontrolou kvality. Nějaký zaměstnanec na lince patrně ve spěchu či stresu omylem prohodil vodiče a zemnění připojil na pin, kterým mělo jít napětí, a vice versa, což vedlo ke smrti připojeného řadiče a také měřících zařízení Twinkie. Správně sestavený kabel by tudíž asi nebyl tak extrémně nebezpečný, nicméně to, že se takovýto zmetek dostane do oběhu, je závažným problémem.

Ovšem výrobek byl v podstatě na úrovni zmetku či lépe řečeno padělku i bez toho. Má například osazen nesprávný pull up rezistor (10 kΩ místo 56 kΩ, což je častý prohřešek ohrožující hostitelský hub, nabíječku či port) a to ještě chybně jako pull down. Hlavně ale výrobce ošidil vodiče v kabelu a vůbec vlastně nešlo o kabel USB 3.1. Přídavné vodiče pro režim USB 3.0+ úplně chybí a v kabelu jsou jen čtyři dráty pro základní USB 1.0/1.1/2.0. I pokud by tedy bylo vše zapojené správně, jednalo by se o podvodné zboží a označení (a popis výrobku) lže. Vlastnosti také obecně nevyhovují. Leung proto radí tento kabel za žádnou cenu nekupovat. Neprodává se přitom zřejmě jen jako SurjTech, ale také pod značkami Nxet, iKnowtech, Traderplus nebo Sawake, a nejspíš i pod dalšími. Obrázek kabelu máte níže, takže nekupujte nic, co vypadá jako on.

Takto vypadající podvodné kabely se na webu prodávají pod mnohými značkami
Takto vypadající podvodné kabely se na webu prodávají pod mnohými značkami

 

Na nabíječky a kabely velký pozor

Z věci plyne tedy ne úplně nové poučení: nekupujte kabely od úplně neznámých značek, zejména pokud jde o kabel, kterým se má něco nabíjet. V případě USB 3.1 typu C je nebezpečí vyšší kvůli tomu, že nabíječky pro tento standard často budou poskytovat vyšší příkon, ovšem v tomto případě by nejspíš došlo ke katastrofě i bez toho. V případě USB 3.1 nicméně může být u pofidérních výrobků větší šance na jak se říká šmejd, jelikož se podvodníci budou snažit vydělat na novince a s tím spojenými vyššími cenami lepších značkových alternativ.

KL24

Pokud tedy takovéto kabely kupujete, buďte hodně opatrní a skutečně se snažte kupovat u firem, které mají aspoň nějakou historii a důvěryhodnost. Podle Leunga velké množství kabelů USB 3.1 na trhu nevyhovuje specifikacím, takže s nimi nemusí správně fungovat nabíjení i další funkce (rozšíření USB Power Delivery, Alternate Modes). Nevyhovující parametry mohou přitom poškodit nabíječky nebo zařízení i pokud nenastane katastrofická chyba typu prohozené vodiče. Což byl původní důvod, proč tyto kabely na svém blogu pravidelně zkouší. Bohužel to už na letmý pohled vypadá, že nevyhovujících či vyloženě vadných kabelů jsou na prodej mraky.

Zdroje: KitGuru, Benson Leung (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?