Hlavní navigace

Pozor na bitcoinové podvodníky. Chtějí vaše BTC za peníze, které za ně pošle jiná oběť

14. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bitcoin (nebo jiná virtuální měna) je relativně anonymní, proto láká uživatele, kteří mají co skrývat. Třeba podvodníky. S jedním takovým se setkal i známý filmový recenzent a překladatel František Fuka. Na svém blogu popisuje případ podvodu, jehož se sám zúčastnil jako aktér a jde teď kvůli tomu k soudu. Jde o užitečné ponaučení pro všechny, kteří by kdy chtěli měnit na internetu směnit bitcoiny.

O co jde? Fuka provozuje soukromou burzu s bitcoiny. Nakupuje a prodává, směna probíhá mezi BTC a českými bankovními účty. V minulosti se mu ozval člověk X, že by od něj nějaké BTC koupil. Poslal mu proto 2200 Kč, Fuka obratem zaslal zlomek bitconu, který odpovídal tehdejšímu kurzu.

Převody BTC jsou veřejně dohledatelné
Převody BTC jsou veřejně dohledatelné

Po několika měsících se Fukovi ozval pan Y, který po něm chtěl 2200 Kč vrátit. Myslel si totiž, že na internetu platí za léky. Podle všeho to vypadá, že pan X si na webu našel Fukovo číslo účtu, falešným obchodem podvedl pana Y, kterému zaslal fakturu s číslem účtu od Fuky. Tomu po e-mailové dohodě dorazily peníze, a tak odeslal bitcoiny.

Možných scénářů je několik. O tom, jaký je vztah mezi Fukou, X a Y, rozhodne až soud. Panem X může ve skutečnosti být Fuka, pan Y i skutečně někdo cizí. Těžko se to bude dokazovat. Výhoda bitcoinu je ta, že všechny převody jdou veřejně dohledatelné, tento případ je zde: převod 0,12724 BTC.

Jenže peněženka neobsahuje žádnou vazbu na skutečné kontaktní údaje jejího držitele. Ten si může založit desítky dalších peněženek, mezi nimi bitcoiny zase šmelit a pak si je někde převést na hotovost. Rozplést tuto cestu a její aktéry je prakticky nemožné. Člověk, který si nakonec peníze vybere a který už bude někde veden pod skutečným jménem i adresou, už nemusí (ale pořád může) být tím, kdo stál na začátku podvodu.

MMF24

 

Až budete chtít podobně jako Fuka kupovat a prodávat bitcoiny, myslete na to. Pojistit se můžete například vzkazem k transakci. Druhá strana může při převodu napsat zprávu typu „Toto neni podvod, ale prevod penez za BTC pro Jana Novaka.“ To by už potenciálního pana Y mělo trknout, že neplatí za léky.