Hlavní navigace

Pozor na GeForce 8800 GT od POV

1. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Německu se objevila opravdu velmi zkriplená GeForce 8800 GT od společnosti Point of View. Sice si o společnosti prodávající produkty v úhledých krabicích s jakýmsi škaredým ušatým skřítkem rozhodně nemyslím, že by prodej mizerných produktů pro ni byl samozřejmý, ale za následující případ si asi trochu toho pranýře zaslouží.

Již před pár dny se na fóru ComputerBase.de objevilo vlákno, ve kterém jeden uživatel ukázal opravdu neuvěřitelné parametry své GeForce 8800 GT od Point of View. Neuvěřitelné samozřejmě v tom negativním slova smyslu, karta se na to, že mělo jít o GeForce 8800 GT chovala jako šnek a detekce GPU-Z v tomto případě opravdu fatálně neselhala.

Místo 112 stream procesorů má tato „GeForce 8800 GT“ jen 96, namísto 56 texturovacích jednotek jich má jen 48. Co je ale horší a mělo by na výkon opravdu hrubě negativní dopad, to je polovina ROP jednotek (8 místo 16) a poloviční šířka paměťové sběrnice (128 místo 256 bitů). Taktová karta by byla nesrovnatelně pomalejší než GeForce 9600 GT či GSO.

ComputerBase kontaktoval společnost Point of View a ta odvětila velmi překvapivě: nejedná se o naši úpravu 8800 GT, takto budou vypadat i další GeForce 8800 GT (zřejmě mysleli kvůli GeForce 9800 GT). Následně ComputerBase šel s touto odpovědí za společností Nvidia a ta to jasně odmítla (a nutno říct, že nic takového ani neprezentuje). České zastoupení Nvidie nám dalo stejnou odpověď. Černou ovcí by tedy měla být společnost Point of View, která si ale dost nepochopitelně šlape po dobrém jménu. Určitý díl viny nese každopádně i Nvidia, měla by si alespoň mezi výrobci vázanými čistě na její GPU zjednat dodržování specifikací, neboť ani jí toto nepomáhá.

MMF24

Na závěr z toho plyne jediné doporučení: ubezpečte se, že prodejce ručí za parametry vám prodávané karty (a že je také uvádí v dostatečném rozsahu) a obecně si dejte pozor ještě na grafiky s polovinou paměti než mají referenční karty (jako palčivý se tento problém ukázal být opět u GeForce 8800 GT s 256 MB paměti).

Zdroj: ComputerBase.de

Autor článku