Hlavní navigace

Pozor, v distribuci jsou padělané procesory AMD. Zřejmě v originálním balení

9. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V září jsme tu psali o padělaných grafických kartách, které se objevily na virtuálních pultech eshopů v Německu. Asi tedy moc nepřekvapí, že se teď podobný podvod objevil i u procesorů, respektive APU. Možná jste už stihli věc zaregistrovat, sledujete-li naše fórum; do oběhu se tentokrát kdosi pokusil dát falešná APU Kaveri. Zatím to nevypadá, že by šlo o podvod na nějaké celosvětové škále, namočila se do něj ale hodně velká ryba – obchod Amazon.

Na její britské větvi, tedy na Amazonu UK se objevila na prodej APU A8-7600 (což jsou čtyřjádra s TDP volitelným mezi 45 a 65 W). Kupujícím ale přišly místo avizovaných APU několik let staré procesory ještě do socketu AM2, zřejmě 65nm Athlony 64 X2 5200+. Tedy čipy zcela nekompatibilní s platformou FM2+ a pochopitelně bez integrované grafiky. Nešlo ale rozhodně o žádné nevinné nedopatření, neboť někdo si dal tu práci, že přemaloval heatspreader procesorů, jak můžete vidět na obrázku. Také balení se údajně tvářilo jako to od APU Kaveri.

Padělaná APU mají správný rozvaděč tepla, ale o pár pinů víc... (Zdroj: Heise online)
Vlevo padělek, vpravo skutečné Kaveri... (Zdroj: Heise online) 

Ze spodní strany procesory je už ale evidentní, že zde nejde o APU, ale CPU do některého ze socketů série 940/939/AM2/AM+/AM3+, která nemá středový „ostrůvek“ jako patice FM1/FM2/FM2+. Jinak je bohužel padělek zpracován docela umně, v okamžiku instalace ale vše nevyhnutně vyjde najevo. Redaktoři německého webu Heise Online jeden takový procesor objednali a potvrzují, že se pod falešným rozvaděčem skutečně ukrývá Athlon 64 X2 5200+ s jádrem Brisbane. Když se jej ale pokusili zprovoznit v patřičné desce, zamrzl počítač během spouštění. Je tedy možné, že podvodníci pro tento kousek použili vyloženě defektní procesory, nebo že rozvaděče místo přemalování rovnou vyměnili, ovšem už nezajistili funkční přenos tepla, nebo přitom dokonce čip zničili.

Základní deska se socketem AM2 čip detekuje jako Athlon 64 X2 z roku 2007 (Zdroj: Heise online)
Základní deska se socketem AM2 čip detekuje jako Athlon 64 X2 z roku 2007 (Zdroj: Heise online)

Balíček navíc podle všeho přišel přímo z Amazonu a nikoliv od nějakého nezávislého prodejce. Z toho se zdá, že padělky se dostaly přímo do distribuce této firmy skrze nějakého pokoutního dealera, neboť je téměř vyloučené, že by v takové habaďůře (která hned vyjde najevo) jel Amazon samotný. Postiženým příjemcům firma čipy samozřejmě vyměnila a AMD údajně přislíbilo, že se pokusí původce padělků vypátrat.

 

Balení mělo hologram, který by měl zajišťovat autentičnost a na první pohled nevykazovalo žádné stopy manipulace. Podle Heise ale nakonec zespodu kartonu nějaké nenápadné stopy manipulace a lepení byly. Zdá se tedy, že strůjci podvodu si obstarali originální krabičky ze skutečných procesorů, které z nich opatrně vytáhli (aniž by porušili originální přelepky) a poté použili či prodali. Tento trik pak zřejmě ošálil další už nic netušící články v distribuci, kterým podvodníci falešná APU udali.

Zdá se, že falešná APU se schovávají v originálních krabičkách (Zdroj: Heise online)
Zdá se, že falešná APU se schovávají v originálních krabičkách (Zdroj: Heise online)

CS24

Je docela dobře možné, že podobná falešná APU (případně boxová balení jiných procesorů) se dostala i do dalších obchodů, i když zprávy o dalších případech zatím naštěstí nejsou. Raději si teď dávejte pozor při nákupu a dodaný hardware si po převzetí dobře překontrolujte. Větší opatrnost asi bude na místě hlavně při nákupu z druhé ruky, z aukčních serverů a podobných méně spolehlivých kanálů (zejména zahraničních a zejména pokud půjde o prodejce mimo EU/USA).

Zdroje: Overclock3D, Hese online