Hlavní navigace

Pozor, vážná chyba v Radeon Software. Může vést k přehřátí a zničení grafiky

30. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době nám AMD nějak provází smůla. Ta se teď zdá se vtělila do ovladačů. Podle zpráv, které již v neděli firma i oficiálně potvrdila, je totiž v minulý týden vydané nové verzi s označením „Crimson Edition“ (první vydání v linii Radeon Software nahrazující balík Catalyst) závažná chyba, která zřejmě za jistých okolností může vést i k poškození hardwaru. Pokud tedy nový ovladač s Radeonem používáte, buďte opatrní.

Problém se týká regulace otáček ventilátoru. Uživatelé na webu začali hlásit problémy s automatickým řízením rychlosti, které se pod novou verzí na jejich kartách mělo rozbít. U těchto karet pak pod zátěží nedojde ke zvýšení otáček z klidových hodnot. Zatížené GPU se pak nemůže uchladit, což vede k vysokým teplotám, zpomalování a v některých případech údajně došlo i k poškození karet. GPU obou značek již delší dobu dokáží zabránit přehřátí snížením taktů či throttlingem, takže takovéto selhání by teoreticky měly přežít, proč nebo z jakých důvodů došlo přesto k poškození, není zatím jasné.

Pokud tedy máte Radeon Software Crimson Edition již nainstalovaný, zkontrolujte, zda vaše karta ventilátoru při zátěži správně zvýší otáčky a nepřehřívá se, případně se preventivně vraťte ke starší verzi. AMD včera chybu potvrdilo a údajně by mělo mít opravu k dispozici ještě během dneška, důrazně tedy doporučujeme aktualizovat, až bude dostupná, nebo na ni počkat, pokud se k přechodu z Catalystů teprve chystáte.

Podle AMD se chyba týká jen některých karet, doufejme poměrně malé části (pokud by šlo o často se vyskytující problém, mělo by tento lapsus zachytit testování; pokud tedy trestuhodně nezklamalo). Na sociálních sítích se již příspěvky od uživatelů, kterým prý vysoké teploty grafiku zničily, objevily. Zatím není jasné, zda v těchto případech řízení spotřeby nezareagovalo nebo nebylo aktivní, nebo zda má výskyt chyby nějakou vysledovatelnou příčinu.

Bohužel se zdá, že se AMD (a majitelům nešťastných grafik) „poštěstilo“ zopakovat neblahou historii z doby před pěti lety. Prakticky stejný problém totiž už nastal v roce 2010, jen u grafik GeForce od Nvidie. I u nich po aktualizaci na tehdejší ovladač 196.75 přestala fungovat regulace, ventilátory zůstávaly na nízkých otáčkách a docházelo kvůli tomu k zničení grafik. Fatální poškození hardwaru ovladačem se vyskytlo shodou okolností i o několik měsíců před tím u verze 191.xx. Tehdy ale na vině nebyly teploty, ale údajně nebezpečná napětí na sběrnici PCI Express mezi GPU a přepínači NF200, které tehdy Nvidia dodávala do desek s podporou SLI.

AMD Radeon R9 Fury, provedení Tri-X od Sapphire (Zdroj: Tom's Hardware)
Pokud jste nainstalovali nové ovladače Radeon Software, zkontrolujte, zda funguje řízení ventilátorů

 

Ještě jednou bych tedy chtěl doporučit, abyste si zkontrolovali teploty GPU a to, že vám chladič správně roztáčí ventilátory, nebo dočasně nový ovladač odinstalovali (raději použijte samostatný odinstalační nástroj, který odstraňuje všechny ovladače a software AMD) a nahradili starší verzí.

Aktualizace (1.12. 2015):
Aktualizace je již k dispozici. Chyb, které tento hotfix opravuje, je nakonec vícero, včetně chyb zobrazení v některých hrách (např. kompas ve Falloutu 4). V seznamu opravených problémů jsou dvě chyby v ovládání ventilátorů, v případě jedné z nich může být údajně někdy potřeba resetovat nastavení v AMD Overdrive, aby se zajistilo, že oprava bude mít efekt.

MMF24

Přímo aplikace Radeon Settings zatím dostupnost aktualizace nedetekuje, prozatím tedy budete muset nainstalovat z balíků na výše odkázané stránce.

Zdroje: Legit Reviews, AMD