Hlavní navigace

Praktické využití map na internetu

24. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud se uživatel zajímá o internetové mapy v souvislosti s Českou republikou, má na výběr prakticky ze dvou možností: mapy Google a mapy Seznam. První z nich naleznete na adrese maps.google.cz, druhé pak na www.mapy.cz.

Asi vás napadne, že Seznam coby česká firma musí mít české mapy zpracovány lépe, ve skutečnosti jsou obě konkurenční služby v mnoha ohledech vyrovnané. Jsou samozřejmě také oblasti, kde jeden druhého poráží. Za Google lze jmenovat například šikovnou službu Street View, která umožňuje v některých městech uskutečňovat 3D procházky po okolí. V případě Seznamu je zase velmi praktické propojení se službou IDOS, dopravními informacemi a informacemi o počasí.

Lze tedy říct, že byste si měli vybrat ty mapy, které vám více vyhovují, případně vás více zaujmou - ať už jde o výčet funkcí nebo vzhled. Následující text proto budeme členit především podle jednotlivých činností a vždy popíšeme jejich realizaci v jedné i druhé mapové službě.

Vyhledání místa na mapě

Podobně jako na klasických mapách budete s velkou pravděpodobnosti i ty internetové nejčastěji využívat k vyhledání nějakého konkrétního místa, prozkoumání jeho nejbližšího okolí případně naplánování si toho, jak se k danému místu dostat. Kromě rychlosti a přesnosti je výhodou internetových map také mnoho doplňujících informací, které byste se v papírové mapě nedozvěděli. A pokud ano, tak v mnohem menším rozsahu.

Vyhledání místa je na Googlu i Seznamu prakticky totožné. Do vyhledávacího řádku v horní části zadejte potřebné údaje a stiskněte Enter, případně klepněte na tlačítko Hledat (Vyhledat na mapě). Nejčastěji budete zřejmě hledat nějakou konkrétní adresu, na které má sídlit nějaká firma, instituce či jiný subjekt/objekt. Pokud znáte přesnou ulici, proveďte hledání pomocí tohoto zadání: jméno_ulice číslo, jméno_města (např. Univerzitní 3, Olomouc).
Pokud dané místo existuje, bude okamžitě nalezeno. Sídlí-li zde navíc nějaká firma či instituce, budete o tom také informování. V případě Seznamu v informační bublině, která ukazuje na příslušné místo, v Googlu pak v levém sloupci. Samozřejmostí je také zobrazení kontaktních informací a webových stránek.

 

 

Interaktivita map

Internetové mapy mají i své další výhody, přičemž tou hlavní je zejména interaktivita. Pomocí myši, kurzorových kláves nebo ovládacího prvku v rohu se můžete po mapě pohybovat. Poklepáním mapu přiblížíte, pravým klepnutím myši pak oddálíte. Pro oddalování a přibližování můžete využít také kolečko myši. Pokud pravým tlačítkem klepnete na mapu Googlu, zobrazí se kontextová nabídka s několika praktickými příkazy pro práci s mapou.

Při zkoumání okolí se vám objevují také informační ikony zajímavých míst. Jde o bankomaty, restaurace, zastávky veřejné dopravy, kulturní památky, muzea a podobně. Stačí na takovou ikonu klepnout a hned se vám zobrazí podrobnější informace. Jde tedy o stejný princip vyznačování jako na klasických mapách, jen více interaktivní. Pokud plánujete výlet do nějakého města, můžete si pomocí map dopředu zjistit, co se kde nachází, a případně si naplánovat trasu, kam všude zavítáte.

Je třeba podotknout, že v tomto směru mají mapy Seznamu o mnoho náskok, tedy alespoň co se týče České republiky. V nové verzi map se navíc v pravé části nachází seznam odkazů pojmenovaný Zobrazit na mapě. Klepnutím na příslušnou položku lze aktivovat či deaktivovat zobrazování souvisejících ikon na mapě. Řekněme, že si chcete ve městě najít nějakou dobrou restauraci - snadno si klepněte na položku Restaurace, kavárny a bary a vše na mapě vidíte.

Plánujete-li ovšem navštívit nějaké město mimo Českou republiku a Slovensko, využijte mapy Googlu. Tím, že tato společnosti působí na trhu globálně, jednoznačně Seznam v pokrytí evropských i světových měst překonává. Vyhledávání služeb je i v mapách Googlu velmi podobné. Vpravo klepněte na odkaz Kategorie, čímž si rozbalíte jednotlivé položky odpovídající položkám na mapách Seznamu.

 

Přepínání mezi mapami

Funkce, která by u papírových map byla jen stěží realizovatelná, je volné přepínání mezi různými typy map. Na Seznamu klepněte vlevo na tlačítko Změnit mapu a vyberte, zda chcete zobrazit mapu Obecnou, Turistickou nebo Leteckou. V případě Googlu se tlačítko pro přepnutí nachází v pravé horní části a přepínat můžete mezi položkami Satelitní a Mapa. Právě fotografické snímky z výšky jsou mezi uživateli velmi oblíbené. Díky nim můžete třeba poznat okolí svého bydliště v úplně jiném rozměru.

Turistická verze map na Seznamu se pak hodí ve chvíli, kdy se chcete vypravit na výlet do hor, protože je srovnatelná s klasickými papírovými turistickými mapami. Můžete si na nich zobrazit i turistické trasy, zajímavosti či cyklostezky (opět ve sloupci položek Zobrazit na mapě) a poté si vybraný úsek mapy vytisknout. Stačí v pravé horní části klepnout na odkaz Tisk mapy.

Síla přímého vyhledávání

Velmi silnou stránkou internetových map je jejich úzká propojenost s vyhledáváním. V textu jsme popisovali hledávání různých služeb a zajímavých míst pomocí ikon v mapách. Vše si ovšem můžete usnadnit i prostým zadáním potřebných výrazů do vyhledávacího řádku.

Potřebujete například najít pizzerii v Olomouci? Pak jednoduše vyhledejte spojení pizza olomouc a okamžitě vám vyskočí seznam pizzerií v okolí Olomouce, včetně jejich umístění na mapě pomocí aktivních bodů. Pokud na tento bod v mapě klepnete, zobrazí se podrobné informace o příslušném podniku včetně kontaktních informací nebo otevírací době. Možnosti tohoto vyhledávání jsou prakticky neomezené, hledat můžete vše od taxislužeb, bazénů a muzeí až po ubytování či kasina. Vždy stačí využít příslušná klíčová slova.

Jak Google, tak Seznam navíc přímo v informačních bublinách nabízejí možnost vyhledání trasy k tomuto místu. Stačí klepnout na odkaz Trasy, respektive Naplánovat trasu, potom zadat výchozí bod a klepnout na tlačítko pro zahájení hledání.

Aktivní body vázané na výsledky hledání

Aktivní body vázané na výsledky hledání

Virtuální procházky, doprava a další funkce

Kromě popsaných základních možností pro práci s mapami, které jsou v obou případech prakticky totožné, nabízejí oba konkurenti i mnoho dalších funkcí. Některé z nich rozhodně stojí přinejmenším za pozornost

Právě dílčí a doplňkové funkce jsou hlavní zbraní v tvrdém konkurenčním boji na poli mapových služeb. Zatímco Seznam se snaží uživatele oslovit například propojením map s dalšími službami, Google nabízí svou speciální aplikaci Google Earth. Pomocí ní můžete pracovat se zeměkoulí v unikátním 3D zobrazení a díky speciálním mapám se ponořit třeba pod hladinu nebo se v čase vrátit o stovky let do minulosti. Aplikaci najdete na redakčním CD nebo na adrese earth.google.com. Její součástí je také unikátní služba Street View, kterou můžete využívat rovněž přímo na internetových mapách.   

Street View

Pravděpodobně jste už v minulosti zaznamenali zprávy o tom, že česká města brázdí automobil Googlu se speciální snímací technikou. Výsledek, kdy se vybranými městy můžete procházet, jako byste v nich doopravdy byli, si lze prohlédnou v rámci služby Street View. Na internetových mapách její přítomnost signalizuje žlutý panáček, který je součástí ovládacího prvku pro přibližování/oddalování mapy. Stačí jej pomocí myši uchopit a za stálého držení umístit nad některou oblast. Objeví se modré plochy, které jsou buď souvislé a umožňují zmíněné procházení ulicemi, nebo bodové. V druhém případě jde pouze o fotografie vybraného místa, i díky nim se ale můžete do konkrétní lokality virtuálně podívat.

Vyberte tedy souvislou modrou čáru (v Česku především v Praze a v okolí dálnice D1), přesuňte nad ni panáčka a pusťte jej. Tím se přepnete do speciálního režimu, ve kterém se lze ulicemi pohybovat pomocí navigačních čar a šipek. Ovládací prvek v levém horním rohu umožňuje natáčení a přibližování aktuálního pohledu. Posunovat můžete rovněž panáčkem v malém výřezu. Zpátky ke klasické mapě se přepnete klepnutím na křížek vpravo nahoře. Vedle se nachází také tlačítko pro přepnutí do celoobrazovkového režimu.

Propojení se službou IDOS

Seznam oproti svému konkurentovi nabízí užší propojení map s veřejnou dopravou a v tuto chvíli připravuje také zapracování pražského metra.

MMF24

Klepnutím na odkaz Zastávky si ve větších městech aktivujete zobrazování zastávek MHD. Vlakové zastávky se zobrazují všude a automaticky. Pokud na některou zastávku klepnete, zjistíte v informační bublině, které linky tudy v rámci MHD projíždí. Klepnutím na číslo linky zobrazíte její kompletní jízdní řád na stránce www.idos.cz. Můžete také zadat výchozí místo, z něhož se na danou zastávku potřebujete dostat, a pak vyhledat spojení.

Podobné je to v případě vlakových spojů. Klepnete-li na ikonu nádraží, zobrazí se dialog pro zadání místa, z něhož budete vyjíždět. Tlačítkem Najít trasu pak zahájíte hledání potřebných spojení na stránce IDOS. Na mapách bohužel chybí zapracování meziměstských autobusových spojů. To ovšem nebylo součástí ani staré verze map, takže v tuto chvíli nezbývá než doufat, že Seznam autobusy ještě v rámci testování nějakým způsobem zapracuje.