Hlavní navigace

Právě vyšla Opera 43. Je rychlejší a přináší funkci, kterou jste už dávno chtěli

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norští tvůrci dnes vydali další verzi svého desktopového prohlížeče. Prý zatím nejrychlejší vůbec. Opera 43 (stahujte odsud) nově používá technologii Microsoftu Profile Guided Optimalization (PGO), kterou jsme poprvé viděli na podzim u Chromu.

Opera díky ní zrychluje start až o 13 % a spotřebuje méně RAM, protože se do paměti načtou jen často používané součásti prohlížeče. Ty ostatní se zavolají až na vyžádání. Optimalizováno bylo též vykreslovací jádro, které podle webových benchmarků je o jednotky až desítky procent rychlejší než u verze 42.

Přednačítání v Opeře 43 Přednačítání v Opeře 43

Další novinkou je funkce pro přednačítání stránek na pozadí. Odkazy s parametrem nebo stránky, které nejčastěji zadáváte pro adresního řádku se načtou, ještě než zmáčknete Enter nebo na ně kliknete. V druhém případě se Opera postupně učí, co načítat. Pokud do řádku budete často psát cnews.cz, tak se prohlížeč brzy naučí stahovat data na pozadí už po napsaní prvních písmenek. Po potvrzení v našeptávači se web zobrazí okamžitě.

MMF24

Funkce je standardně zapnutá. Vypnout se dá jen přes experimentální nastavení opera:flags. V něm si najděte položky Prerender. Jedna přednačítá výsledky vyhledávače, druhá běžné odkazy.

Opera 43 umí kopírovat text i z odkazu Opera 43 umí kopírovat text i z odkazu

Poslední novinkou, pro mě osobně určitě nejužitečnější, je možnost kopírovat text z odkazu. Dosud, a funguje to tak snad ve všech prohlížečích, nebylo snadné zkopírovat část textu z odkazu. Kurzor se chová, jako byste chtěli odkaz někam přetáhnout. Opera 43 ale chápe, že pokud myší táhnete doleva/doprava, chce označit text (a navíc ještě zobrazí menu pro kopírování nebo vyhledávní výrazu). Pokud táhnete nahoru/dolů, pak funguje jako obvyklé přetažení.