Hlavní navigace

Prázdná kina začala pronajímat velké obrazovky počítačovým hráčům

15. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: CGV

Pandemie koronaviru zavřela kinosály. V některých zemích mohou fungovat s dodržením rozestupů a tedy maximálně s poloviční kapacitou. Lidé si ale ještě více zvykli na streamovací služby typu Netflix či Disney+. Zatímco filmy i bez pandemie sledujeme čím dál častěji doma, hraní her se ubírá směrem k velkým arénám.

Korejský řetězec kinosálů CGV začal prázdné kinosály pronajímat počítačovým hráčům. Mohou přijít až čtyři a musí si přinést vlastní konzole i hry. S nápadem přišel zaměstnanec řetězce Seung Woo Han. Za dvě hodiny pak zaplatí 90 dolarů, ve večerních hodinách pak 135 dolarů. Službu nazval Azit-X.

http://h.vod.cgv.co.kr/vodCGVa/newVideoUrl/2021/0118/20210118141552114.mp4

Je to stále méně, než kolik kina vydělají na prodeji vstupenek, ale v současné době jde pro řetězec o zajímavý zdroj příjmu. Službu spustil na začátku tohoto roku a doposud proběhlo více než sto herních seancí. Návštěvníci jsou většinou muži nad 30 let, ale také celé rodiny. Hráči si pochvalovali hlavně kvalitu zvuku.

CGV vlastní  na 455 kinosálů, kromě domovské Koreje i v Indonésii, Vietnamu, Turecku a dva ve Spojených státech. Stejnou službu poskytuje již od listopadu americký řetězec kin Malco Theathres. Ten vlastní 36 kinosálů v několika amerických státech a každý si může najmout až 20 lidí za 100 dolarů na dvě hodiny. Ani zde není služba pro řetězec zisková.

V Česku nabízí pronájem velkého sálu s plátnem třeba kino Kosmos v Třinci, které specificky uvádí „cinema gaming“. Na příkaz naší vlády je ale kino nyní uzavřené.

KL24

Jestli se ještě někdy kina vrátí ve stejné podobě, v jaké jsme je znali v minulosti, je velkou otázkou. Možná nezkrachují, ale také do nich už možná nebude chtít chodit tolik lidí. Televizory v domácnostech jsou stále větší, kvalitní zvuk již také není drahý.

zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.