Hlavní navigace

Prcek ze zadní lavice se ozval, vyšlo MeeGo 1.2

27. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stále se mluví o iOS, Androidu, WP7 a umírajícím Symbianu, ostatní operační systémy jsou dost utlačovány v pozadí. Aby také ne, když je prakticky nikdo nevyužívá. MeeGo je jedním z nich. Spojení projektů Maemo od Nokie a Moblinu od Intelu dalo vzniknout univerzálnímu systému s linuxovým základem, který si troufne na smartphony, tablety i netbooky. Po tři čtvrtě roce přišla nová verze MeeGo 1.2.

Aktuální MeeGo zlepšuje podporu GSM, GPRS a přidává rychlá data HSPA+. Také nově zvládne tethering přes USB, Wi-Fi i Bluetooth. Poradí si s aplikacemi využívajícími SIM Toolkit, zvládne se připojit k VPN a rovněž podporuje progresivní stahování při streamování multimédií. Pro vývojáře je důležité, že nyní mohou využít dalších senzorů v zařízení, třeba GPS nebo hmatovou odezvu v displeji. Verze pro Atomy byla optimalizována hlavně v rychlosti startu.

MeeGo 1.1MeeGo má ambice obsadit netbooky, tablety, smartphony i systémy v autech, foto: MeeGo

MeeGo 1.3 se s další sadou novinek chystá přijít v říjnu. Oficiálně je MeeGo dostupné pro telefon Nokia N900. Na webu najdete i několik neoficiálních ROMek pro ostatní zařízení a brzy by se na trhu měl objevit nový telefon LG.

Co je zvláštní, mezi podporovanými procesory je stále uveden jen Atom a ARMv7. Přitom do The Linux Foundation, která se stará o vývoj systému, se loni zapojilo i AMD.

CS24

Více se o systému a jeho podpoře dozvíte na stránkách meego.com.

Zdroj: MeeGo