Hlavní navigace

Před 20 lety se na webu objevila první fotka. Povídejte se na ni

11. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nás čtete pravidelně, určitě víte, že první webové stránky vznikly v laboratořích CERNu okolo Vánoce roku 1990. Za prvním webem stojí Tim Berners-Lee, který dal o své průlomovém projektu vědět až v srpnu 1991. Až rok poté se v online prostředí objevila první fotografie. Protože web tehdy používalo opravdu málo lidí, můžeme s jistotou potvrdit, že tohle je opravdu první fotka, kterou se surfaři mohli kochat.

První fotka na webu

První fotka na webu, zdroj: Motherboard

Dnes bychom ji zařadili do kategorie Photoshop disaster. Špatně ořezané pozadí, kýčovité písmo, příliš podexponovaná, ale i v současnosti najdete na webu mnohem horší :-).

Snímek pořídil Silvano de Gennaro, tehdejší ajťák v CERNu, který také pracoval na rozvoji webových technologií. Fotil pomocí kinofilmové zrcadlovky Canon EOS 650, naskenoval do Macintoshe a ve Photoshopu fotografii skutečně upravil. A protože tehdy ještě neexistoval standard JPEG, uložil jej do tehdy mladého formátu GIF (proto měla fotka jen 256 barev a ošklivé přechody). To vše se odehrálo 18. července 1992, za týden tomu bude přesně 20 let.

 

Možná si říkáte, kdo jsou ty ženy na snímku. Jsou to také zaměstnankyně CERNu. V roce 1990 si založily parodickou kapelu Les Horribles Cernettes, se kterou hrály na různých akcích onoho vědeckého ústavu. Gennaro stál u zrodu Cernetts, na webu jim udělal reklamu a ještě měl podklad pro přebal jejich nového CD. Originální fotku pořídil v zákulisí jednoho z jejich vystoupení. Po novém naskenování vypadá docela neškodně.

CS24

První fotka na webu

Původní fotografie, zdroj: Motherboard

Zdroj: Petapixel, Motherboard

Autor článku