Hlavní navigace

Před 25 roky začala éra Microsoft Office. Nebylo to na Windows

4. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jednu stranu je těžké definovat skutečný začátek éry Microsoft Office, na druhou stranu není. Předchůdci kancelářských aplikací, jak je známe dnes, mají kořeny hloubko v minulosti. 25 let od uvedení první verze kancelářského balíku je samo o sobě dlouhé období, ale první třeba verze Wordu jsou ještě starší.

Oficiálně byla Microsoft Office každopádně odhalena 1. srpna 1988 a na trh uvedena ve stejný den, jen o rok později. Jednalo se paradoxně o verzi pro jablečný operační systém. Office 1.0 naproti tomu dorazila na platformu Windows 2.0 až 19. listopadu 1990. Sám Microsoft se tedy nebojí spojit začátky svého produktu se systémem z jiných dílen, navzdory tomu, že právě Office 1.0 bývají považována za skutečný začátek éry.

 

První verze balíku se skládala z tradičního tria. Word, Excel a PowerPoint tehdy doplnil poštovní klient, který se nicméně ještě nenazýval Outlook. Ten se, mimochodem, Macintoshům dlouhá léta vyhýbal. V plné kráse poprvé nastoupil až v prozatím poslední verzi Office 2011. V tomto roce by měl vystačit růžky nástupce.

via Office Blogs