Hlavní navigace

Před Microsoftem stojí největší výzva v historii. Ustojí ji?

8. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové logo startuje revoluci

Co si budeme namlouvat, Microsoft je obrovský moloch. Zaměstnává skoro 100 000 lidí po celém světě, struktura managementu je složitější než vládní úřady a firma svým vlivem zasahuje do spousty odvětví. Přestože dělá kvalitní produkty všeho druhu, vydělává především na Office, Windows a serverech. Jeho byznys je více závislý na prodejích počítačů a serverů ve firmách. Z hlediska Běžného Franty Spotřebitele nemá kromě Xboxu žádné (ne)důležité a módní věci jako tablety, chytromobily nebo sociální síť.

Pod touto korporátní slupkou se ale loni a letos udály ohromné změny, které vyvrcholí na podzim. Microsoft už nebude jako dřív, chce být jednoduchý, cool a hlavně pro lidi (a pro peníze samozřejmě). Hlavním symbolem této revoluce je nové logo, které v Redmondu změnili po dlouhých 25 letech. Jednoduché, čisté a veselé.

Microsoft se zodpovědně přiznal ke zpackané akvizici reklamní společnosti aQuantive, kvůli které si letos odepsal šest miliard zisku. Tím jen přiznal, že se jeho internetovým aktivitám nedaří. Což jsme věděli, divize online končila v až miliardových ztrátách.

Mobilní Windows podruhé a lépe

Po mrtvém systému Windows Mobile, propadáku Kin společnost vydala novou platformu Windows Phone. Rostla pomaleji, než si v Microsoftu představovali (do kampaní šlo minimálně půl miliardy dolarů). Nepomohlo ani partnerství s Nokií. Jenže letos firma představila nový systém Windows Phone 8, který můžeme považovat za restart celé platformy. Ta už se výčtem technologií, schopností a podporovaným hardwarem vyrovnává nebo i překonává konkurenční iOS či Android. Viz Windows Phone 8 Apollo: osm důvodů, proč si koupit nový telefon.

Přestože už Microsoft s konceptem Tablet PC koketoval dávno před iPadem, nikdy se jemu ani partnerům nepodařilo dodat na trh úspěšný produkt. Dotyková okna od XP až po sedmičky byly křečovité pokusy, jak předělat klasický desktopový systém do nové podoby. Nešlo to.

Microsoft Surface
Microsoft Surface

Až s rozhraním Metro začnou tablety dávat smysl. Microsoft si díky tomu udrží konzistentní vzhled systému i aplikací, jako to umí Apple, ale zároveň nabídne svůj systém pro různorodá koncová zařízení, jako to zase dělá Google. Co je hlavní, prodávat bude také vlastní tablety Surface. Teď už se nemůže vymluvit na neschopnost partnerů.

Metro kam se podíváš

Ještě k Metru. Podobný redesign a změna filozofie napříč všemi produkty nemá ve světě technologií obdoby. Microsoft jako první sjednotí vzhled systémů a aplikací v chytrých telefonech, tabletech, velkých počítačích, ale také na webu. Už pomalu převléká Bing, Microsoft.com, Skype, MSN a další weby. V novém kabátku už funguje SkyDrive

… a také Hotmail, vlastně pardon – Outlook. To je také obrovská změna. Největší e-mailová služba dostane název po známém klientu z balíčku Office. Ten v sobě nově bude obsahovat i komunikátor Skype, který Microsoft loni koupil za 8,5 miliardy. Možná definitivně nahradí Messenger, zatím se s ním jen těsně spojí.

Základní zobrazení bez podokna čtení
Metro už i na webu

Samotný MS Office čeká další velká změna. Lehce pozměněný vzhled je drobnost, spojení s online účtem a SkyDrivem také, ale poprvé bude možné celou sadu koupit za roční předplatné. Dosud byly aplikace Office a webový Office 365 víceméně samostatné produkty, teď se logicky doplní v jednu kancelář.

Windows 8 (a RT) přinesou oproti předchůdci několik nových technologií, pár funkcí také ztratí, viz náš seriál o osmičkách. Na povrchu bude vidět především Metro, uvnitř se udála ale spousta na první pohled neviditelných změn. Internet Explorer 10 je díky kompletní hardwarové akceleraci nejrychlejším prohlížečem. Windows budou mít konečně vlastní obchod s aplikacemi, aktualizace nebudou tolik obtěžovat, funkce Storage Spaces inteligentně spojí dostupnou diskovou kapacitu a díky funkci Reset už nebude třeba reinstalace a snad ani skrytých oddílů na disku notebooků. Systém se vrátí do původního nastavení, jako to znáte z mobilů nebo tabletů. A osmičky budou levnější.

Spousta nového obsahu

Microsoft loni pohřbil přehrávače Zune, letos se této značky úplně zbaví. Vzniknou nové služby Xbox Music a Xbox Video. Ta hudební bude možná nabízet i poslech zdarma (zato s reklamou). Pohřbena bude pravděpodobně také značka Marketplace, obchody se budou jmenovat prostě Store.

V tuto chvíli Microsoft nabízí aplikace, videa, televizi a hudbu, ale knihy mu chyběly. Jenže společně s knižním domem Barnes & Noble vytvoří společnou firmu Nook Media. A hle, knihy jsou na světě. Snad investovaných 300 milionů dolarů bude stačit, aby se služby pro čtenáře dostaly přes Velkou louži až k nám.

Co se týče obsahových služeb, Microsoft udělal ještě jeden důležitý krok. Po letech se rozešel s mediální korporací NBC z jejich společného zpravodajství MSNBC se opět stalo pouze MSN.com. Zprávy má teď Microsoft pouze ve svých rukou, trochu zbulvárněly a podle našich informací se znovu dočkáme i české verze.

Microsoft Bing
Nové sociální vyhledávání Bingu

A co ten proklatý Bing? Stále je to až druhý vyhledávač světa. Optikou Čecha se tomu nemůžeme divit, protože u nás moc nefunguje. Z pohledu anglofonních zemí jde o velmi dobrou službu, jejíž výsledky dokonce lidé hodnotí lépe než Google. Po vzoru Googlu se Bing naučil tzv. sociální vyhledávání. Jde na to jinak, osobně bych řekl, že i lépe. Bing Maps letos také zažily velkou revoluci. Microsoft postupně obnovil většinu satelitních snímků, v první vlně dokonce i v Česku. Vektorové snímky dodává Nokia (Navteq) a spolu s navigací se stanou základem Windows Phone 8. Aby byl výčet s Bingem kompletní, reklamní systém AdCenter se nově přejmenoval na Bing Ads.

Bez Xboxu jako konzole, s Xboxem jako službou

Nový Xbox letos nepřijde, snad se ukáže až příští rok. Kvůli divokému vývoji v Microsoftu si ani netroufáme odhadnout, jak bude vypadat (bude to snad speciální PC?). Konzole zažila velký update předloni, když přišla nová menší verze a pohybové ovládání Kinect. Od té doby se pouze vylepšuje Dashboard (operační systém Xboxu). Metro kabátek už dostal, přesto bude na podzim zřejmě ještě trochu pozměněn. O konkrétních krocích a nových aplikacích zatím nic nevíme, ale v Microsoftu údajně končí s Points, platit se bude jen reálnými penězi.

Prozatím je největší změnou samotná značka Xbox. Není to pouze konzole. Jak už bylo řečeno výše, jméno Xbox ponese i hudební či filmový obchod a v současné době také herní síť Xbox Live, která je dostupná napříč konzolemi, smartphony, tablety i počítači.

Microsoft Points končí
Microsoft Points končí, zdroj: Save And Quit Gaming

Tolik výzev v tak krátkém čase

Jak vidíte, většina produktů, které dnes běžně používáte, letos dostanou novou verzi, případně velký update. Kompletní odměna produktů jde ruku v ruce s novou tváří Microsoftu a sjednocením vzhledu systémů, aplikací a webů díky Metru. Všechny tyto změny mají dokázat, že Redmondští nejsou pouze konzervativní moloch.

Teď zariskovali a stojí před velkou výzvou. V oblastech, kde ztráceli, chtějí dohnat Google nebo Apple. Tam, kde se jim dařilo, mají ale mnohem větší konkurenci – sami sebe. Jak už bylo řečeno. Serverové produkty, Office a Windows tvoří drtivou část obratu a zisku firmy. Jenže už minulé verze Windows nebo Office byly na takové úrovni, že se firmám ani jednotlivcům nemusí vyplatit přecházet na nové verze.

Morální životnost počítačů se prodlužuje. Před dvěma lety nakoupené stroje mají pořád hodně výkonu. Podpora Windows 7 byly prodloužena minimálně do roku 2020, stejně tak Office 2010. Nové verze přinesou řadu zlepšení, ale stojí to za investování do nových licencí? Neskončí Windows 8 podobně neslavně jako Vista?

Podaří se restart Windows Phonu? Budou lidé chtít tablety Surface? Je už Bing opravdovou náhradou Googlu? Pomůže přejmenování Zune na Xbox? Rozšíří Microsoft své služby obchody i mimo USA a jiné velké země?

MMF24

 

Na tyto otázky neznáme odpovědi. S napětím určitě čekají i akcionáři. Microsoftu se poslední tři roky hodně daří, stále roste obrat i zisk, ale na cenách akcií se tyto dílčí úspěchy neprojevují. Jako by byl Microsoft už taky velký, že více růst nemůže. Kompletní změna tváře může být impulzem k růstu, nebo naopak velkému propadu. Příští rok bude napínavý.