Hlavní navigace

Předchůdce Skynetu: IBM SyNAPSE napodobuje svým čipem mozek

29. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přílišná umělá inteligence je od prapočátků informačních technologií zároveň noční můrou i snem lidstva. Bojíme se, že učenlivé počítače by byly dobrým sluhou, ale špatným pánem. Společnost IBM nyní představila prototyp počítačových čipů, jež se svým principem snaží napodobit lidský mozek. I to může být krokem k vzniku Skynetu – systému, který ve známé filmové sérii odstartoval terminátorskou apokalypsu.

Čip SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) se nesnaží simulovat mozek užitím biologického materiálu, jak by mohlo někoho napadnout, jeho funkcionalitě se chce přiblížit podobnou architekturou. Místo jediné paměti, k níž mívá standardně procesor přístup, disponuje SyNAPSE desetitisíci nezávislých paměťových modulů propojujících jednotlivé křemíkové neurony. Tato umělá synaptická spojení mezi neurony jsou přímo inspirována strukturou lidského mozku.

Projekt momentálně pracuje se dvěma čipy. Oba jsou opatřeny 256 neurony, z nichž každý pracuje na frekvenci 10 MHz. První čip obsahuje 262 144 programovatelných synapsí, což z něj v podstatě dělá obdobu FPGA obvodu, avšak druhý je již sestaven z 65 356 učících se synapsí! Podobně jako v mozku mohou tyto synapse samy měnit propojení mezi neurony. Se zmíněným počtem neuronů je umožněno zhruba 17 miliónů kombinací.

CS24

SyNAPSE čipy se tedy dokáží přizpůsobit aktuálním podmínkám a v interakci s okolím se i rekonfigurovat, nicméně vše je stále podepřeno člověkem vytvořenými algoritmy. Mají tedy uplatnění při úkonech jako jsou předpovědi počasí, detekce zemětřesení nebo sledování bezpečnosti na silnicích. Skynet to vskutku ještě není. Jak ale uvedl šéf projektu Dharmendra Modha, je to další významný krok v evoluci počítačů - od kalkulaček k učícím se systémům. Ke skutečně inteligentní umělé inteligenci.