Hlavní navigace

Předseda ČTÚ Dvořák zabil aukci, ministr Kuba s ním už nepočítá

10. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba sdělil Hospodářským novinám, že mu předseda ČTÚ nedokázal dostatečně vysvětlil, proč ukončil aukci kmitočtů. Tato akce se totiž odehrála bez konzultace s ostatními členy rady, na což ale měl Pavel Dvořák pravomoce. Podle Kuby by měl vyvodit osobní zodpovědnost. „Po tomto výsledku naprosto nelze předpokládat, že bych pana předsedu Dvořáka navrhoval, aby pokračoval ve fukci předsedy rady ČTÚ,“ uvedl Kuba.

Členové Rady ČTÚ

:: Pavel Dvořák (do roku 2015)
:: Jana Fürstová (2013)
:: Milan Šimonovský (2014)
:: Ondřej Malý (2017)
:: Jaromír Novák (2017) 

Odstoupení Dvořáka si přeje i Jan Husák (TOP 09), předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl PSP ČR. „ČTÚ aukci pokazil, aukce nenaplnila své cíle, a proto apeluji na odstoupení předsedy Rady ČTÚ. Od začátku bylo jasné, že je aukce špatně nastavena. Již v červenci 2012 jsem upozorňoval, že nastavení aukce ‚nahrává’ do karet stávajícím mobilním operátorům, chtěl jsem například vyčlenit spektrum pouze pro nového operátora,tvrdí Husák.

CS24

Dvořák pravděpodobně sám z pozice předsedy neodstoupí, mandát mu totiž automaticky vyprší k 30. dubnu 2013. Nadále ale zůstane jedním z pěti členů Rady ČTÚ. Ti jsou voleni na pět let. Jeden z nich je zvolen předsedou. Mandát platí buď do konce členství v Radě, nebo může trvat maximálně tři roky. A Dvořák byl znovuzvolen radním i předsedou v roce 2010.

Novým předsedou se tak stane někdo ze čtveřice Šimonovský, Malý, Novák nebo Fürstová. Té však mandát končí 20. května 2013 a není jisté, jestli bude pokračovat. Tedy jestli ji ministr Kuba navrhne vládě, jež radní i předsedu jmenuje. Více informací o Radě ČTÚ najdete na oficiálním webu.