Hlavní navigace

Představen první OS pro cloud computing

22. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační systém VMware vSphere 4 je první svého druhu na světě. Dokáže vytvářet interní cloudy a umožňuje poskytovat IT jako výkonnou, pružnou a spolehlivou službu. Jeho základními vlastnostmi by mělo být jednoduché ovládání, vysoký výkon a také  svoboda volby.

Komplexita IT prostředí se stále zvyšuje a podstatná část rozpočtů vyhrazených na informační technologie jde jen na udržení IT infrastruktury v chodu. Firemní zákazníci tak napjatě očekávají masivní nástup v poslední době často diskutovaného cloud computingu, který slibuje radikální změnu.

Termín cloud computing označuje sdílení hardwarových i softwarových prostředků, kdy jsou aplikace i data uživatelů uložena na centrálních datových serverech poskytovatele, a uživatelé k nim přistupují prostřednictvím klienta. Příkladem může být kancelářský balík Google Docs. Důvodem, proč se mnoho společností na tuto oblast orientuje, je v první řadě nižší cena za licence, než je tomu v případě běžného softwaru. Nezanedbatelný je také fakt, že správa internetových aplikací probíhá převážně na straně poskytovatele.

Podle VMware nabídne vSphere 4 firmám plynulý přechod ke cloud computingu. Oproti předchozí generaci platformy VMware Infrastructure 3 přináší zlepšení v oblasti účinnosti, výkonu, ovládání a chrání svobodu zákazníků, co se týče volby hardwaru, operačních systémů a aplikační architektury.

VMware vSphere 4 umožňuje agregovat obrovské množství virtuálních strojů a rozsáhlou fyzickou infrastrukturu do jednoho logického zdroje, nebo též výpočetní počítačové farmy. Systém dokáže spojit až 32 fyzických serverů o celkovém počtu 2048 procesorových jader, 1280 virtuálních strojů, 32 terrabytů RAM a 16 petabytů úložné kapacity.

Podle analytiků mají tradiční monolitické operační systémy své dny sečteny. Serverové platformy jsou nyní připraveny na virtualizované prostředí a mnoho rolí, do nynějška spojovaných s tradičními operačními systémy, přebírá infrastruktura, kterou nabízí právě cloud computing.

CS24

Cenová relace vSphere 4 by měla začínat na 166 dolarech za jeden procesor. Na trhu by se tento systém měl obživit v druhé polovině 2. čtvrtletí a bude nabízen v šesti edicích.

Zdroj: VMware