Hlavní navigace

Přehled nereferenčních modelů GTX 970 a GTX 980 aneb Jen na barvě nezáleží

20. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Světe div se, další novinka o zbrusu nových grafických kartách GeForce GTX 970 a GTX 980. Maxwell #2 je zkrátka vděčným tématem pro všechny hardwarové nadšence. Tentokrát však necháme stranou stříbrné referenční modely a podíváme se na všechny dosud vydané nereferenční modely z dílen partnerů, kteří přepracovávají grafické karty Nvidie ke svému obrazu.

Pro zájemce o tyto grafické karty bude výběr jako vždy neobyčejně složitý. Pro někoho bude hrát hlavní roli o několik procent vyšší výkon nebo potenciál k přetaktování, pro jiné zase budou hlavními prioritami provozní vlastnosti a úroveň chlazení. Určitě se ale najdou i tací, kteří jsou loajální vůči své značce bez ohledu na dojmy z recenzí či uživatelských zkušeností. Pojďme se tedy konečně podívat na jednotlivé varianty karet. Vynecháme pouze ty karty, které vychází z referenčního chlazení, a buď předělali stříbrný chladič na černý, nebo jen nalepili na referenční verzi nálepku se svým jménem.

Asus

Abecedně první značkou je Asus se svou edicí Strix a chladičem DirectCU II. Tato edice se vyznačuje naprosto tichým chodem nejen v klidu, ale i mírné zátěži. V Asusu jsou přesvědčeni, že spojení pasivního a aktivního chlazení je tou nejlepší kombinací pro všechny milovníky tichého provozu. A recenze (zatím pouze GTX 970) jim v tomto ohledu dávají za pravdu. Karta je neobyčejně tichá i při samotném hraní. Strix  sice výkonem či přetaktováním nebude útočit na nejvyšší příčky, ale za své provozní vlastnosti sklízí samou chválu. Otázkou je, jak si v tomto ohledu poradí Strix GTX 980.

EVGA

Když srovnáme kartu od EVGA s tou od Asusu, dosáhneme zcela opačných výsledků. EVGA GTX 970 s modernizovaným chladičem ACX 2.0 nebude patřit mezi ty nejtišší modely na trhu (i když do něj v EVGA vkládají veliké naděje). Poctivý chladič ale odvede svou práci a udrží kartu na výborných teplotách. GTX 970 od EVGA se tak může pyšnit vysokým výkonem zajištěným agresivním přetaktováním už z výroby, který ji v tomhle ohledu předurčuje k tomu, aby se stala věrným společníkem i pro ty nejnáročnější hráče. Nechybí totiž mnoho a tato karta (ač o něco dražší) dohání i jinak o třídu výkonnější referenční GTX 980. A to už za příplatek stojí.

Gainward a Galax

Karty těchto značek ještě nebyly zrecenzovány. Nelze tedy upozornit na bezprostřední klady či zápory. Stojí ale za zmínku, že značka Gainward se svou edicí Phantom vždy patřila mezi ty přívětivější, co se týká poměru ceny a výkon. Doufejme, že tomu tak bude i doposud. Co se Galaxu týká, tak ne, nechybí mi v nadpisu „y". Galaxy vědomě zkrátilo své označení. I design karet byl přepracován (na rozdíl od tradičního pojetí Gainward).

Gigabyte

Gigabyte jako jediný rozesílal na recenze i svou vlajkovou loď GTX 980 G1 Gaming. A není divu proč. U této karty lze jen velmi těžko najít nějaká negativa. Vysoký výkon a perfektní spotřeba jde ruku v ruce s podstatou GTX 980. Když k tomu ale Gigabyte přidá své tiché a velmi účinné chlazení Windforce 3X a podporu spolehlivého provozu i po neskromném přetaktování, vznikne nám z toho zaručený recept na úspěch. Recenze nešetří chválou a potvrzují, že cena této karty je víc než oprávněná.

Inno3D, Palit a Zotac

Ani karty těchto značek ještě nebyly podrobeny důkladným recenzím. Lze tedy jen spekulovat, jak se budou chovat v reálném provozu. Po designové stránce se nejedná o nic nového. Výjimkou je pouze Inno3D se svým chladičem iChill, který vypadá skutečně impozantně. V Zotacu a Palitu se opřeli spíše o svůj tradiční design.

MSI

V případě MSI můžeme jen smeknout klobouk a uznale pokývat hlavou. Když se GTX 970 Gaming OC edition dostala do rukou zvídavých nadšenců z Guru3D, podařilo se jim dosáhnout stabilního přetaktování, které na jádře přesáhlo 1500 MHz a u paměti 8 GHz. Úctyhodný výkon, který ale nenajde příliš praktického využití. Snad kromě zkrácení životnosti karty, což by byla škoda. GTX 970 se totiž MSI povedla. Nová edice chladiče TwinFrozr V sice nezajistí ty nejlepší možné teploty (vzhledem k ostatním zmíněným modelům), ale rozhodně patří mezi ty nejtišší varianty. Tohle všechno v kombinaci s jednou z nejnižších cen udělá z této karty velmi žádané zboží. 

MMF24

           

Zdroj: TechPowerUP, Hexus, Guru3D

Autor článku