Hlavní navigace

Přehled: záplava hybridních Ultrabooků s Windows 8 (IFA 2012)

31. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acer, Asus, Dell

Nějaký rozsáhlý úvod nemá v tomto případě příliš smysl, stejně by jej každý přeskočil a šel se rovnou podivovat nad roztodivnými tvary novinek z veletrhu. Zmíním tedy pouze, že tento přehled se bude zabývat výlučně představenými hybridními Ultrabooky z veletrhu IFA.

IFA 2012

To samozřejmě nejsou jediná zařízení, která se zde objevila, spousta výrobců ukázala třeba i nové počítače typu all-in-one (také s Windows 8 a dotykovými displeji) a objevilo se o několik běžných notebooků – hlavně Lenovo se v tomto ohledu od začátku pěkně činí a obnovilo v podstatě všechny řady IdeaPad. O těch vás samozřejmě budeme informovat také. Stejně tak článek nebude o tabletech s Windows RT, tedy s verzí systému pro procesory architektury ARM; ty se více podobají klasickým tabletům jako iPad, Galaxy Note a Transformer a o těch vás tedy budou informovat kolegové z Extra PC.

Acer Aspire S7

O Aceru Aspire S7 jsme už slyšeli dříve na Computexu, nyní se ale oficiálně představil novinářům, kteří si mohli pořádně osahat prototyp. Jedná se o dotykový Ultrabook, vyznačující se extrémně malou tloušťkou a nízkou hmotností. Existovat zřejmě budou dvě varianty s úhlopříčkami 11,6 a 13,3″; menší verze by prý měla mít tloušťku nepřesahující neuvěřitelných 13 mm.

Oba modely by měly být vybaveny displeji s rozlišením Full HD a protože jde o Ultrabooky, nesmí samozřejmě chybět nejnovější hardware od Intelu – nízkonapěťové dvoujádrové procesory Ivy Bridge a integrované grafiky. To zní samo o sobě skvěle, největším tahákem S7 je ovšem design. Ten se Aceru podle fotek i dojmů novinářů neobyčejně povedl, kompletně bílý, extrémně tenký notebook s víkem z tvrzeného skla prostě vypadá úžasně.

Asus Zenbook UX21A Touch a Vivo Tab

Tchajwanský výrobce, který se na poli hybridních zařízení stal malou legendou díky svým Transformerům, si samozřejmě nemohl dovolit neuvést i něco pro nový systém. Z "dospělých" zařízení jsme se zatím dočkali dvou modelů; první je spíše takovou lehkou evolucí existujícího notebooku, druhé je úplná novinka s novým jménem, zakládající zřejmě celou novou řadu.

Tím prvním je Asus Zenbook UX21A Touch. Jde o zařízení zřejmě úplně identické s existujícím jedenáctipalcovým Zenbookem Prime (tedy druhou generací jedenáctipalcového Zenbooku s Ivy Bridge) a jediným rozdílem je tak nový operační systém Windows 8 a dotykový displej.

Ve druhém případě jde řadu zařízení pod názvem Vivo. Pamatujete si ještě, jak Asus v podstatě stvořil novou třídu levných, miniaturních notebooků – tedy netbooků? Zdá se, že teď tuto s nástupem tabletů pomalu skomírající oblast oživí novým Vivo Tabem. Pod tímto názvem se skrývají dvě zařízení: Vivo Tab RT, který bude spíše tabletem než notebookem (s Windows RT a Tegrou 3), a Vivo Tab, což bude miniaturní a velmi lehký "konvertibilní netbook" vybavený procesorem Intel Atom, 2 GB operační paměti a 64 GB paměti na místo pevného disku.

 

Vivo Tab má vážit krásných 650 g (což je ale nejspíš údaj pro hlavní část bez klávesnice), bude mít 11,6″ IPS displej s rozlišením 1366 × 768 bodů a obě verze (RT i ne-RT) budou mít oddělitelné moduly s klávesnicemi jako zmiňovaná zařízení řady Transformer. Oproti většině ostatních představených novinek je zde patrný důraz na relativně nízkou cenu; kolik to ale přesně má být zatím nevíme.

Dell XPS Duo 12

Použít název Duo je v případě hybridů lákavé a tak se nemůžeme divit, že to napadlo rovnou dva výrobce. O Sony jsme psali krátkou zprávu již včera a zmíníme jejich Duo 11 i v druhé kapitole, a tou druhou značkou je Dell se svým XPS Duo 12.

Jedná se o zařízení velmi podobné před pár měsíci představenému konceptu Intel Letexo, kterým se Intel snažil "rozhýbat" výrobce k větší kreativitě při navrhování nových Ultrabooků. Na první pohled tedy vypadá v podstatě jako klasický notebook, nemá žádnou západku na kloubu víka, kterou by se dal rozdělit na dvě části. Rámeček displeje má ale integrované dva další otočné klouby, takže je možné celý displej otočit o 180 stupňů a notebook zavřít a používat jako tablet.

XPS Duo 12 má úhlopříčku 12,5″ a stejně jako mnoho dalších představených modelů vysoké rozlišení Full HD. Uvnitř budou jako obvykle komponenty od Intelu architektury Ivy Bridge, rozsah konfigurací pokryje velkou část nabídky tohoto výrobce až po Core i7.

HP, Samsung, Sony, Toshiba

HP Envy X2

Řada Envy od HP se také dočká nového přírůstku s dotykovým displejem. Půjde o zařízení podobné Asusu Vivo Tab, tedy tablet s Atomem, plnohodnotnými Windows 8 a připojitelnou klávesnici. Tu by měly držet prý magnetické západky; jsme zvědaví, jak to bude fungovat.

Envy X2 bude mít displej typu IPS s vysokou maximální intenzitou podsvícení, rozlišením 1366 × 768 px a úhlopříčkou 11,6″. Celé zařízení bude z kovu, na hmotnosti se to ale neprojeví – hlavní modul bez klávesnice má vážit 680 g (o 30 g více než konkurence od Asusu). Celé zařízení včetně klávesnice by nemělo hmotností přesáhnout 1,4 kg. Cenu ani přesné datum uvedení na trh podobně jako u většiny ostatních představených novinek neznáme.

Samsung ATIV Smart PC (Pro)

Novinkami od Samsungu se už zabývá zvláštní článek od kolegů z Extra PC, takže si jen připomeneme, o co se jedná. ATIV je úplně nová řada od Samsungu, výrobce takto bude nazývat vše s Windows 8 včetně třeba chystaného chytrého telefonu. ATIV Smart PC a Smart PC Pro je dvojice tabletů s plnohodnotnými Windows a úhlopříčkami 11,6″.

Přestože názvy jsou téměř shodné, půjde o dvě různé výkonové kategorie: Smart PC má, podobně jako HP Envy X2 a Asus Vivo Tab, procesor Intel Atom, takže bude použitelný na nenáročnou práci, ale nic více; oproti tomu verze s přídomkem Pro bude vybavena silnými nízkonapěťovými dvoujádry Intel Core i5 a i7 (samozřejmě Ivy Bridge), Full HD displeji a SSD. Základní verze bude mít rozlišení HD Ready. U obou variant opět nebude chybět připojitelná klávesnice.

Sony Vaio Duo 11

Duo 11 od Sony už možná znáte ze včerejška. Připomeňme si tedy jen, že opět půjde o jedenáctipalcové zařízení; od většiny ostatních stejně velkých hybridů z IFA 2012 (kromě 11,6″ verze Aceru S5) se odlišuje obřím rozlišením Full HD. Navíc má, opět podobně jako Acer, velmi lákavý design, založený na existujících noteboocích Sony – ze všeho nejvíc připomíná prémiovou řadu Z.

Klávesnice u Vaia Duo 11 nebude odpojitelná, ale vysouvací, podobně jako třeba na starším Asusu Slider. Uvnitř bude opět silná výbava – procesory Ivy Bridge, velká SSD úložiště a spousta operační paměti. Hmotnost 1,3 kg není vzhledem k jiným představeným kouskům úplně nejnižší, ale ve srovnání s dnešními notebooky (i spoustou Ultrabooků) je stále skvělá.

CS24

Toshiba Satellite U920t/U925t

Poslední v našem abecedně řazeném přehledu je Toshiba se svým modelem U920t/U925t (zřejmě jde o jeden a ten samý model, u Toshiby se takto obvykle liší označení modelů pro Evropu a USA). Asi nejzajímavější vlastností novinky je i na poměry ostatních představených modelů neobvyklé řešení vysouvání klávesnice (ano, jde opět o slider jako Duo 11). Oproti Sony se díky němu na spodní stranu vešel i malý touchpad a sama klávesnice je krásně velká. A podsvícená!

Toshiba Satellite 920t/925t
Toshiba Satellite 920t/925t

Displej typu IPS s úhlopříčkou 12,5″ je v tomto případě kryt odolným minerálním sklem Gorilla Glass. Notebook má dvojici portů USB 3.0, uvnitř jsou opět komponenty od Intelu (Core i5) a 128GB SSD. Jako asi jediné představené zařízení je u Toshiby U925t známo datum uvedení na trh, kterým by měl být 26. říjen; cenu zatím opět neznáme.