Hlavní navigace

Přehrávač VLC slaví 15. narozeniny. Za tu dobu nasbíral přes 2 miliardy stažení

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ikonku s oranžovým kuželem zná snad každý. Přehrávač, který symbolizuje, oslavil začátkem února 15. narozeniny. Tehdy francouzská univerzita École Centrale Paris, kde program vznikal, svolila k uvolnění zdrojových kódů pod licencí GPL.

Z toho je patrné, že historie vede více do hloubky. Původně školní projekt se orzjel již v roce 1996, tehdy ještě pod názvem Network 2000. Nakonec dostal jméno VideoLAN, protože šlo o program, který měl sloužit ke streamování digitální televize uvnitř počítačové sítě. Z počátku se dělil na dvě zvláštní části: VideoLAN Server (VLS) a VideoLAN Client (VLC).

VLC má 15 let
VLC má 15 let

Dnes jsou již obě části spojeny v programu, který dostal název VLC media player. Od roku 2009 je plně nezávislý na původní škole a jeho vývoj zastřešuje nezisková organizace VideoLAN. Zapojilo se do něj již 700 dobrovolníků. Podle původního autora a dnes prezidenta nadace Michela Kaempfa má VLC stovky milionů uživatelů a program již zaznamenal přes dvě miliardy stažení.

 

KL24

Málokterý program byl navíc portován pro tolik platforem. VLC podporuje Windows, GNU/Linux, BSD, OS X, iOS, Android, Solaris, Windows Phone, BeOS, OS/2, Android TV, Apple TV, Tizen a Chrome OS. Tvůrci právě dokončují VLC 3.0, které by měl sjednotit a vylepšit mobilní verze, přidat GPU akceleraci přehrávání, zlepšit podporu adaptivního streamingu a umožnit streamování přes Chromecast.

Zdroj: JBKempf

Byl pro vás článek přínosný?