Hlavní navigace

Přehrávače Video a Music pro Windows 10 jsou ke stažení a bez značky Xbox

1. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krátce po čerstvém sestavení se Spartanem uvolnil Microsoft ukázkové verze dalších dvou aplikací. Jedná se o hudebnívideo přehrávače. Asi není třeba zdůrazňovat, že je spustíte pouze v posledním sestavení Windows 10 Technical Preview, konkrétně je nainstalujte z obchodu s nálepkou beta a šedivou dlaždicí.

První zajímavostí je, že už v názvech nenajdete Xbox. Od tohoto marketingového manévru společnost upustila, novinky se nazývají jednoduše Music a Video. Bude z tohoto jasnější, že se jedná o přehrávače, které přehrají všechno, nikoli pouze obsah ze služeb Microsoftu. Samotné prostředí se tolik neproměnilo, především dnes v horním levém rohu sedí hamburgerové tlačítko.

Music v ukázkové verzi
Music v ukázkové verzi | Foto: Microsoft

Opět se bavíme o základu, na němž bude firma postupně stavět. V případě Music nás čekají nákupy hudby přímo ve Windows Storu, kontextové nabídky vyvolané klepnutím pravým tlačítkem myši, lepší (větší?) tlačítko pro navigaci zpět, tmavý obleček, režim úsporného zobrazení, lepší nastavení, podpora funkcí pro tělesně postižené a další.

Prozatím se může stávat, že místo galerie spatříte bílou obrazovku, což vyřeší restart aplikace. V náhledovém okně nad ikonou na hlavním panelu zatím nenajdete prvky pro ovládání přehrávání. I z Videa se časem nákupy přesunou do Windows Storu a přibude možnost offline přehrání zakoupeného obsahu.

 

Zlepší se vyhledávání, dále Microsoft přidá filmové recenze a informace o obsazení apod. Je patrné, že většinu novinek v Česku stejně nevyužijeme, pokud tady firma nezačne prodávat multimediální obsah. Zajímavější věc na Twitteru zmínil Gabe Aul. Windows 10 budou v základu podporovat titulkové formáty SSA, ASS a především SRT.

Dříve byla oznámena podpora formátu HEVC a kontejneru MKV. Desítky budou z výroby lépe vybaveným systémem, do kterého už nebudeme muset doinstalovávat tolik softwaru jako dřív.

MMF24

Video v ukázkové verzi
Video v ukázkové verzi | Foto: Microsoft

Zdroj a obrázky: Blogging Windows | ‏@GabeAul