Hlavní navigace

Překládejte s foťákem nebo mikrofonem a překladačem od Googlu [Android]

1. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud něco známe ze sci-fi, ale pořád to nemůžeme využít, je souběžné překládání konverzace. Microsoft dělá velké pokroky se Skypem, který už právě dovede přeložit to, co říkáte, ale řešení stále neopustilo laboratoře. Bezpochyby nás čeká ještě bouřlivý vývoj, který v důsledku zboří jazykové hranice. Jaké máme možnosti do té doby?

Google už překlady pozvedl na vysokou úroveň. Můžeme namítnout, že překlady stále nejsou dokonalé, jenže budou někdy? Teď jde o to, aby překladače nedělaly úplně základní chyby. Když svůj Android bezplatně vybavíte aplikací Překladač Google, litovat nebudete.

Komfort na základní úrovni

Pěkně totiž předvádí současné možnosti, které nám technologie nabízí. Začnete obyčejným psaním slov či vět do pole na hlavní obrazovce. To už dobře znáte z minulosti, pravděpodobně z webu. V horní části obrazovky se již tradičně přepínáte mezi dvěma jazyky. První z nich se vztahuje k překládanému textu, do druhého pak aplikace text přeloží.

Výstupem bude skoro určitě čeština, případně slovenština. Vybrané dva jazyky kdykoli snadno prohodíte klepnutím na obousměrnou šipku. Pokud častěji překládáte texty z různých jazyků, zkuste v první nabídce vybrat Rozpoznat jazyk. Kdyby se aplikace s diagnózou spletla, vždycky se přepnete na konkrétní jazyk v rozbalovací nabídce.

Základní režim pro překlady, který dobře znáte
Základní režim pro překlady, který dobře znáte

Čtení

Kromě toho, že překlad uvidíte, tak si ho můžete nechat přečíst nahlas. Hlasovou syntézu zapnete i u vkládaného textu. Nad ním poletuje název vybraného jazyka a vedle něj symbol reproduktoru. Zmákněte ho a dočkáte se čtení nahlas.

Oblíbené překlady si pro pozdější potřebu uschováte klepnutím na hvězdu v poli s překladem. Nedaleko od ní naleznete také tlačítko pro zkopírování překladu do schránky. Ale pojďme k něčemu zajímavějšímu. Ve speciálním režimu aplikace umožní komunikovat dvěma či více lidem mezi sebou, pokud sedíte u jednoho stolu.

 

Plynulá konverzace

Funguje to jednoduše tak, že mluví jeden a na druhé polovině obrazovky se objeví překlad. Pak se vyměníte, aniž byste cokoli mačkali. Nejdříve zahajte překlad vložením textu do pole a následně v kontextové nabídce překladu zvolte Zahájit konverzaci. Tablet rovnou přečte přeloženou větu.

V tomto režimu můžete s někým vést rozhovor
V tomto režimu můžete s někým vést rozhovor

Pak se rozsvítí jazyk druhého mluvčího a je na něm, aby v rozhovoru pokračoval. Kdyby vám tempo připadalo příliš vysoké, pro pozastavení překládání klepněte na mikrofon umístěný mezi dvěma jazyky. Dalším klepnutím navážete. Pakliže má např. místo češtiny následovat znovu angličtina, klepněte na požadovaný jazyk.

Při obyčejném překládání nemusíte vždycky psát. Tablet si vás poslechne a vaše slova posléze vypíše a přečte v daném výstupním jazyce. Na hlavní obrazovce Překladače Google klepněte na mikrofon. Otevře se prostředí ne nepodobné tomu, co Google použil též pro konverzace. To už vlastně ovládat umíte, viz výše.

Fotografováním k překladu

Vedle mikrofonu na hlavní obrazovce nicméně najdete ještě symbol fotoaparátu. Pakliže vaše zařízení disponuje fotoaparátem, což je pravděpodobné, využijete jej k překladu textů na věcích z našeho reálného světa, tedy i různých cedulí, nápisů či dokumentů.

V tomto režimu namiřte na cílový objekt, aby byla písmena a slova co nejlépe čitelná. Obraz vyfoťte a po lehkém skenování vám aplikace řekne, zda našla text. Pokud slova rozpozná, na obrázku je zvýrazní. Vy pak prstem označíte oblast, která má být přeložena.

Vyberte buď dotykem jedno slovo, nebo tažením označte celou větu. V horní části obrazovky spatříte překlad. Pokud se focení moc nepovede, klepněte na tlačítko pro opakování. Vybrat můžete i jeden ze stávajících snímků, klepněte na tlačítko se symbolem fotografie.

Překládejte prostřednictvím fotoaparátu v zařízení
Překládejte prostřednictvím fotoaparátu v zařízení

MMF24

Tip: Stažení slovníku

Pokud chcete být schopní překládat i bez připojení k internetu, které je jinak vyžadováno, stáhněte si slovníky do zařízení. Na hlavní obrazovce otevřete nabídku s jazyky a u požadované položky klepněte na špendlík. Stažení potvrďte klepnutím na OK. Dialog vám prozradí, jak velký balíček je.

Stáhněte si slovník, aby překlady fungovaly i bez připojení
Stáhněte si slovník, aby překlady fungovaly i bez připojení