Hlavní navigace

Názor k článku Překvapení v levných SSD. Crucial BX300 přináší 3D NAND typu MLC a navíc dobrý výkon od Jan Olšan - Takhle to IMHO nebude (pravděpodobně), podle mě tam...

  • 4. 9. 2017 21:43

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Takhle to IMHO nebude (pravděpodobně), podle mě tam jde o kombinace důvodů, že 1) z těch 384Gb čipů se nedá udělat 120GB disk, 2) Samsung má agresivně naceněné 850 Evo a navíc je dost výkonné, takže není úplně jednoduché mu konkurovat.

    Nízká výdrž by teoreticky mohla reflektovat horší výdrž čipů od IMFT, které jsou sice 3D, ale zase nepoužívají charge trap, ale stále floating gate, což by snad mělo být horší. Je možné, že mají ty čipy, jak TLC tak MLC, teď horší výdrž proti konkurenci (Samsung, Toshiba, Hynix).
    Anebo je to proto, že jsou ty údaje nastavené nízko schválně. Jednak proto, že se teoreticky omezí "riziko" v zárukách. Ale taky proto, aby lidi měli strach a motivaci kupovat ty vyšší modely. To podhodnocování je dost běžné, SSD 850 Evo mělo v těch nejvyšších kapacitách jednu dobu oficiální výdrž jenom snad 150 cyklů na jednu buňku.