Hlavní navigace

Přelijí se patentové války u soudů i do oblasti počítačových chladičů?

31. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patentové soudní spory poslední dobou plní stránky internetových médií především zásluhou studené války mezi výrobci chytrých telefonů. Různé variace na licitace, přetlačování, zastrašování či přímo vydírání ale probíhají ve většině oblastí světa informačních technologií. Patentování technologií či nápadů a následný právní nátlak jsou zkrátka jednou z možností, jak uspět oproti konkurenci. Je tedy sotva překvapivé, když se k ní někdo uchýlí. Tím někým je nyní firma Asetek a jablkem sváru jsou kompaktní vodní chladiče pro PC. U soudu se firma bude snažit postihnout svou konkurenci za (údajné) neoprávněné používání svých patentovaných technologií.

Žaloba podaná Asetekem dopadne na konkurenční firmu CoolIT. Obě společnosti vyrábějí kompaktní kapalinové chladiče, a to mimo jiné jako subdodavatelé dalších značek. Zatímco výrobky společnosti CoolIT prodává pod svou značkou například Corsair, z dílny Aseteku pochází třeba vodní chladič, který AMD nabízí v speciálním balíku s osmijádrovými procesory FX. Asetek si ovšem mnohé technologie či zlepšováky v průběhu let patentoval, a nyní se mu zdá, že je konkurence okopírovala, či na ně přinejmenším nepřišla jako první. Zda má pravdu, to je již otázka.

Spor se týká patentů číslo 8 240 362 a 8 245 764, podaných a registrovaných ve spojených státech. Týkají se přímo konstrukce kompaktního kapalinového chlazení pro CPU osobního počítače. V soudním řízení tedy bude muset žalovaná strana dokázat, že její vlastní řešení se dostatečně liší od stavby patentovaného modelu Aseteku. Druhou možností je prokázat, že podobné technologie a nápady byly již dříve známé a patent tedy není platný.

Jelikož prohrané patentové pře mohou vést k zákazu prodeje výrobků, přistoupí většinou prohrávající firma na mimosoudní vyrovnání (pokud ovšem nevidí jasnou šanci na očištění). Zřejmě lze tedy čekat, že případné licenční poplatky povedou k určitému omezení konkurence na trhu kapalinových chladičů a zvýšení jejich cen.

 

Možná je nakonec tím hlavním překvapením, že mezi výrobci chlazení nevypukávají soudní spory častěji. Návrhy chladičů pro procesory (ale i grafické karty) jsou často koncepčně velmi podobné. S trochou zlé vůle by se jistě dalo tvrdit, že většina výrobků kopíruje nějakou starší osvědčenou koncepci. Svého času to byly třeba válce či talíře s radiálním žebrováním (schválně, kdo si vzpomíná na značku Titan?), dnes zase velké pasivy, vypínající se na svazcích heatpipe ze základních desek jako chaloupky na muří nožce.

KL24

Uzavřené vodní chlazení Asetek pro procesory AMD FX

Zdroje: Asetek, Tom’s Hardware, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?