Hlavní navigace

Přeložte si webové stránky do češtiny

2. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internetový vyhledávač Google nabízí také nástroje pro překlad textů do různých jazyků. Překlady fungují mezi nejrůznějšími jazyky vzájemně. Pro nás to v praxi znamená, že si můžeme přeložit webové stránky z jakéhokoli jazyka do češtiny.

Před pár lety existovaly na internetu pouze překladové slovníky pro jednotlivá slova. Když přišel program překládající celé věty, vzbudilo to senzaci. Později se objevil také doplněk pro webový prohlížeč, který překládal do češtiny celé cizojazyčné stránky. Všechny tyto produkty byly placené. Když se později na internetu objevily zdarma dostupné překladače, museli jsme si chvíli počkat, než do nich autoři zařadili také češtinu. Google byl první a dnes nabízí hned několik nástrojů pro překlad na internetu.

Překladač Google podporuje pět desítek jazyků, překládat přitom můžete jakékoliv kombinace jazyků. Výsledek překladu je sice strojový a někdy se od běžné řeči až komicky liší, ale pro představu o tom, co je psáno na zahraniční stránce, plně postačí. Navíc jej můžete používat i pro překlady textů zkopírovaných například z dokumentů.

Překlady slov a textů

Do webového prohlížeče zadejte adresu translate.google.com. Zobrazí se vám políčko pro zadání textu, který chcete přeložit. Pomocí nabídky pod ním vyberte zdrojový jazyk, ze kterého překládáte. Pokud ani nevíte, o jakou řeč se jedná, nechejte Google jazyk rozpoznat automaticky. Dále si zvolte cílový jazyk pro překlad, v tomto případě asi češtinu. Nakonec klepněte na tlačítko Přeložit a počkejte na zobrazení přeloženého textu. Všimněte si, že Překladač Google dovede přeložit také dokumenty. Stačí klepnout na odkaz Nahrajte dokument, nahrát jej na web a přeložit.

 

Překlady webových stránek

V praxi budete často potřebovat překlad nějaké zahraniční webové stránky. Můžete využít toho, že do překladového políčka lze vložit adresu této stránky. Google ji rozpozná a zobrazí stránku v přeložené podobě. V její horní části přibude ovládací panel Překladače Google a texty uvidíte v češtině.

Neustálé kopírování adresy stránek je však poněkud nepraktické. Na stránce s překladačem klepněte na odkaz Nástroje a zdroje. Přesuňte se úplně na konec stránky a vyhledejte odkaz s češtinou. Ve Firefoxu nebo Google Chrome si jej přetáhněte na lištu záložek, v jiných prohlížečích odkaz na češtinu přidejte pomocí pravého tlačítka myši k oblíbeným položkám. Kdykoli si nyní načtete zahraniční webovou stránku a klepnete na tlačítko v liště nebo v oblíbených položkách, spustí se překlad.

 

Překlady pomocí lišty Google Toolbar

Google nabízí také lištu pro webové prohlížeče Firefox a Internet Explorer. Kromě toho, že umožňuje přístup k řadě dalších služeb Google, slouží i jako pohotový překladač. Stačí, když na cizojazyčné stránce najedete myší nad nějaké slovo - v plovoucí nápovědě se vám prakticky ihned zobrazí překlad. Jen o něco pomalejší je zobrazení překladu označeného textu. Navíc, Google Toolbar v prohlížeči nabídne kompletní překlad stránky do češtiny. Google Toolbar stáhnete ze stránky toolbar.google.com.

 

Hledání v češtině na zahraničním webu

Zajímavým doplňkem je prohledávání zahraničního internetu v češtině. Chcete najít nějaký cizojazyčný web, ale danou řeč neznáte? Na hlavní stránce překladače klepněte na odkaz Přeložené vyhledávání. Zadejte hledaný výraz v češtině a z rozbalovací nabídky vyberte, v jakém jazyku má být prohledávání provedeno. Google váš výraz přeloží do daného jazyka a zároveň zobrazí odkazy na vyhovující stránky.

KL24

 

Obrázky se nepřekládají

Brzy zjistíte, že grafika a texty na obrázcích nejsou přeloženy. Není to snad ani tím, že by neexistovaly technologie, které dovedou rozpoznat text v obrázku. Jeho překreslení na rozdíl od různých filmů není v realitě zrovna jednoduché, navíc by taková činnost vyžadovala mnohem výkonnější hardware serverů, než jaký je dnes používán. Na tuto funkci si tedy budeme muset ještě několik let počkat.

 

Byl pro vás článek přínosný?