Hlavní navigace

Přemrštěné ceny DDR3 pamětí se už možná brzo vrátí do normálu. Konečně!

18. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Leckomu se dnes zasteskne po době před několika měsíci, kdy byly ceny operačních pamětí v porovnání s dneškem poloviční. Ceny DDR3 modulů jsou aktuálně pořádně přemrštěné a pokud standardní 8GB modul stojí dnes prakticky tolik, co 128GB SSD disk, je něco pořádně špatně.

Tento ohromný zlom v cenách způsobil požár, který vypukl v září minulého roku ve výrobním závodu jednoho z největších světových producentů paměťových čipů (SK Hynix). Zdá se však, že se situace konečně obrací k lepšímu.

Jelikož se výroba ve vyhořelé továrně v čínském městě Wu-si nedaleko Šanghaje vrací do normálu, hlavní konkurenti na trhu v podobě Samsungu a Micron Technology si už nebudou moct dovolit účtovat za své čipy přemrštěné ceny.

V prvních dvou týdnech tohoto roku klesla průměrná cena 4GB DDR3 modulů z 35 a 34 USD na 33 USD. Podle TrendForce DRAMeXchange, která se specializuje na průzkum trhu polovodičových pamětí, klesly velké nákupní ceny 512MB čipů už na 3,81 dolaru (4 Gb 1333 MHz/1600 MHz).

 

Při plném obnovení výrobních kapacit by tak v průběhu prvního kvartálu tohoto roku měly ceny nadále klesat. Jak rychle to bude, je samozřejmě nejasné. Podle serveru DigiTimes se několik prvních dodávek čipů, které Hynix odeslal výrobcům, vrátilo pro nedostatečnou kvalitu.

 Vyhořelá továrna SK Hynix (Zdroj obrázku: ExtremeTech)

Pokud se ale výrobní proces podaří vylepšovat, tato snížená poptávka může pokles cen ještě více urychlit. Podle viceprezidenta společnosti TrendForce sa ceny pamětí vrátí na předpožární ceny v průběhu března a dubna, co by u 4GB modulů znamenanalo pokles na 27 až 28 dolarů.

CS24

To, jak budou ceny vypadat v průběhu druhého kvartálu tohoto roku, je však stále velice těžké odhadovat. Pokud se ale poptávka po čipech neobnoví na hodnoty dosahované v Q2 minulého roku, je možné, že producenti čipů začnou novou cenovou válku, která ceny požene ještě níže. Na druhou stranu může nastat i cílené ztížení výroby, tak jako v průběhu roku 2013, kdy výrobci bojovali s velmi nízkými cenami, které jsme si užívali na konci roku 2012.

Zdroj: X-bit Labs