Hlavní navigace

Přepínání GPU v podání Intelu

24. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes ráno jsme hovořili o hybridním SLI a jeho schopnosti vypínat samostatný grafický akcelerátor, když zrovna není potřeba. Toto bude jednoho dne fungovat na čipsetech Nvidie ve spojení se samostatnou GeForce a na čipsetech AMD se samostatným Radeonem. Intel ale nechce zůstat pozadu a jeho řešení by mělo fungovat i s grafickými akcelerátory jiných výrobců.

Podle Fudzilly bude možnost přepínání mezi IGP a samostatnou kartou určena pro notebooky, nelze ale vyloučit, že v budoucnu bude technologie implementována i v desktopu. Každopádně, u mobilních počítačů to prý bude fungovat jednoduše tak, že při provozu na baterie bude aktivní pouze integrované grafické jádro a v momentě připojení k elektrické síti se zapne karta samostatná.

Přepínání grafických akcelerátorů by mělo být implementováno v jedné z budoucích inkarnací platformy Centrino - hádám, že v "Centrino 2", na severních můstcích GM45 a GM47. Fudzilla píše, že Intel momentálně horlivě spolupracuje s AMD/ATi a můžeme se tak spolehnout, že přepínání bude fungovat s Mobility Radeony. Intel zřejmě bude mít zájem i o spolupráci s Nvidií. Pokud Nvidia nebude trvat na exkluzivitě GeForce na nForce, nic nebude bránit tomu, aby Intel nabídl nejkompatibilnější řešení pro šetření baterie i se samostatnou grafickou kartou.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku