Hlavní navigace

Přepracovaný WordPad: nové funkce, zbrusu nové rozhraní

6. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednoduchý textový editor WordPad se poprvé objevil ve Windows 95 a nahradil tak archaický Microsoft Write. WordPad se v dalších verzích Windows prakticky neměnil a na rozdíl od Poznámkového bloku, který řada uživatelů využívá k rychlému záznamu různých informací, se mezi uživateli netěšil masové oblibě. Ostatně každý, kdo si na počítač nainstaloval kancelářský balík Office, neměl důvod WordPad používat.

S Windows 7 však přichází celá řada změn. Na první pohled zaujme nové grafické rozhraní Ribbon známé z právě z nejnovější verze balíku Office. Mnohem praktičtějším vylepšením je však rozšířená podpora formátů.

Program WordPad spustíte tak, že v nabídce Start přejdete na Všechny programy | Příslušenství a klepnete na položku WordPad. Případně můžete do vyhledávacího pole vložit příkaz wordpad a stisknout Enter.

Záložkové rozhraní, byť v tomto případě značně zjednodušené, není jistě potřeba nějak podrobně představovat. Velmi pozitivní je, že konečně přibyla funkce pro zarovnání textu do bloku, orientace stránky na šířku nebo pro vložení obrázku. Ten můžete krom jiného vložit přímo z programu Malování. Na záložce Domů klepněte na položku Kresba programu Malování. Otevře se bitmapový editor Malování, přičemž cokoliv v něm nakreslíte, se automaticky vloží také do textového editoru.

Důležitá je také vylepšena podpora formátů. Přestože WordPad od Windows Vista nepodporuje kvůli problémům se zobrazováním klasický formát .doc, ve Windows 7 nově přibyla podpora formátů Office Open XML (.docx) a OpenDocument Format (.odt), který využívá kancelářský balík OpenOffice.org. Výchozím formátem pro ukládání zůstává univerzální a jednoduché RTF.

MMF24

Podělte se s námi v diskusi, jestli program WordPad ve Windows 7 používáte, případně jak jste s jeho funkcemi spokojeni.