Hlavní navigace

Přes povodně a vysoké ceny budou letos prodeje pevných disků rekordní

2. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O tom, jak přišly loňské povodně výrobcům pevných disků k duhu, jsme tady už psali několikrát (například zde a zde). Díky nafouknutým cenám si výrobci přišli na rekordní tržby a náklady spojené s obnovou poškozených provozů se jim s přehledem vrátily. Zotavení diskového průmyslu se ovšem netýkalo toliko příjmů výrobců. Dle analýz agentury IHS iSuppli je již obnova dokonána ve všech směrech, neboť i počet prodaných zařízení tento rok předčí léta minulá a dosáhne rekordních čísel.

Zatímco v roce 2011 se disků prodalo (tedy alespoň dle údajů IHS iSuppli) 502,5 milionu kusů, letos jich výrobci podle propočtu prodají hned 524 milionů. Za nárůstem stojí dodávky disků pro počítače a notebooky, ale i pro servery, různé diskové jednotky a datacentrová úložiště. Alespoň prodeje disků přímo koncovým zákazníků ale proti loňsku klesly. Běžný spotřebitel tedy na ceny zřejmě hledí a poptávku snižuje. To ale nemá na ceny dostatečný vliv, jelikož datacentra a dodavatelé počítačů potřebují disky stále a výpadek kompenzují.

Pevné disky

Možná jste si tak jako já říkali, že zlevnění by se výrobcům vrátilo díky povzbuzení prodejů. Z uvedeného ale asi vidíte, že se bohužel mýlíme. Poptávka je dost vysoká i bez toho, takže instinkt výrobcům správně velí držet ceny vysoko, k naší škodě ovšem.

 

Prognóza na letošní prodeje disků počítá s tím, že poptávku značně posílí zvýšené prodeje počítačů v čtvrtém kvartále tohoto roku. Způsobit to mají Windows 8, jelikož uvedení nové verze operačního systému od Microsoftu obvykle vede k vlně upgradů a nákupů nových PC. Právě díky této injekci má být rok 2012 rekordní, byť jeho třetí čtvrtletí údajně za moc nestálo (zejména díky horší ekonomické situaci ve světě). V tomto bodě se ovšem skrývá velký otazník. Ozývají se totiž i hlasy tvrdící, že nové Windows nebudou příliš vřele přijaty. Pozitivní vliv jejich uvedení na prodeje hardwaru tedy ještě není hotovou věcí.

Prognóza prodejů pevných disků dle IHS iSuppli

KL24

Trh s pevnými disky má nicméně dále stoupat i v následujících letech. Celoroční dodávky prý  pro rok 2016 dosáhnou až na hodnotu 575 milionů zařízení. Ani nástup úložišť typu SSD, ani upadající obliba osobních počítačů tváří v tvář módním zařízením typu tabletů a chytrých telefonů tak zřejmě výrobcům plotnových disků neublíží. Dle IHS iSuppli se údajně mohou spoléhat zejména na rostoucí hlad po úložném prostoru, mimo jiné kvůli rostoucím objemům stahovaného multimediálního obsahu. Disky tak budou čím dál více potřebovat jak poskytovatelé obsahu, tak sami spotřebitelé.

Zdroj: IHS iSuppli

Byl pro vás článek přínosný?