Hlavní navigace

Převrat mezi procesory x86? O společnost VIA má prý zájem čínská firma

16. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden již poněkolikáté vzbudily rozruch zprávy, že společnost AMD by mohla skončit jako kořist v rukou Samsungu nebo Qualcommu. Zapůsobily zejména na akciové trhy. Troufám si říct, že periodické dohady o tom, že Samsung podnikne akvizici procesorové dvojky, již dnes nikoho z vás nepřekvapí. Včera se ovšem vyrojily akviziční drby o něco originálnějšího ražení. Jejich objektem není AMD, nýbrž společnost VIA, které je mimo jiného třetím výrobcem procesorů architektury x86.

Podle zprávy, kterou otiskl server DigiTimes, se o společnost uchází nejmenovaná čínská firma, působící na trhu čipů pro telekomunikační účely. Informace pochází z kruhů „analytiků trhu“, o kterých si můžeme myslet své. Nicméně je pravdou, že takovýto obchod by mohl mít velice zajímavé důsledky.

VIA v dnešní době samozřejmě nevyrábí pouze své procesory Nano a Eden. Vedle čipových sad a přidružených grafických jader se zabývá i audiem (čipy Envy) nebo řadiči USB 3.0. Vedle toho se v poslední době začíná zabývat i základními deskami s procesory ARM. Její dceřinná firma Wondermedia rovnou vyvíjí čipy SoC s touto architekturou. Na druhou stranu však v těchto segmentech firma nemá nějak zásadní postavení.

Procesor Via Nano se čtyřmi jádry

Výrobců SoC čipů pro mobilní zařízení je ale docela přehršel, takže tato divize zřejmě objektem zájmu nebude. Dle mého názoru je tak motivací za případnou akvizicí buď prosté pořízení technologií a patentů, nebo právě ovládnutí výroby procesorů x86. Ty mají široké možnosti uplatnění, a navíc je jejich trh poměrně lukrativní a dobře chráněný před novými konkurenty. Příchod zcela nového hráče je podle všeho prakticky vyloučený. Akvizice existující značky se slabou pozicí by se tak teoreticky mohla bohatě vyplatit.

 

Vše samozřejmě závisí na tom, jak má VIA uzavřené smlouvy týkající se licencování klíčových práv k architektuře x86. Licence totiž nemusí být přenositelné, pokud by firmu někdo koupil. Je celkem jasné, že Intelu by příliš nevonělo posílení konkurence na písečku, který nyní pohodlně ovládá. Na druhou stranu nemůže ostatní firmy omezovat příliš, aby se nedostal do hledáčku orgánů starajících se o ochranu hospodářské soutěže.

KL24

Je docela možné, že v případě čínského vstupu do společnosti VIA by se říše středu sama postarala o to, aby Intel kolem akvizice nedělal problémy. Čínskému vedení zjevně nevoní, že nad tak strategickou komoditou, jako jsou procesory pro PC, mají úplnou kontrolu zahraniční subjekty. Přechod na jinou architekturu je velice obtížným oříškem (i zde se však Čína snaží). Problém by ale vyřešilo i získání vlastní výroby procesorů x86. A co víc, tyto čipy by se daly exportovat i pro světový trh osobních počítačů. Co se týče trhu domácího, lze čekat, že si do něj Čína mluvit nenechá, takže by na něm VIA možná mohla působit dokonce i bez licence.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?