Hlavní navigace

Přihlašujte se k Windows pomocí rozpoznání obličeje

4. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada výrobců dodává ke svým notebookům s integrovanou webovou kamerou vlastní aplikaci, kterou je možné využít k identifikaci obličeje a následnému přihlášení do systému Windows. Pokud však takovou aplikaci k dispozici nemáte, případně máte na počítači samostatnou webkameru, můžete využít Blink z dílny technologické firmy Luxand.

Tento software je bezplatný a využít ho mohou uživatelé Windows 7 a Windows Vista. Instalace je však možná pouze na 32bitovou verzi systému.

Před instalací se ujistěte, že máte webkameru připojenou. Samotná instalace je pak velmi jednoduchá a po jejím dokončení se zobrazí dialog, ve kterém by se již měla vaše webkamera zobrzit. Její volbu potvrďte klepnutím na Apply.

Poté se spustí průvodce, který pomůže s konfigurací. V prvním okně se program pokusí zaznamenat váš obličej.

Následně udete vyzváni k zadání hesla, jehož prostřednictvím se přihlašujete ke svému účtu. Průvodce pak dokončíte klepnutím na tlačítko Finish.

Poté se již zobrazí hlavní a jediné okno aplikace. Prvním tlačítkem můžete aktivovat či deaktivovat přihlašování pomocí webkamery, další dvě pak složí k nastavení obličejového vzoru a webkamery.

Klepnutím na tlačítko History zobrazíte seznam všech v minulosti zachycených snímků, což můžete využít například při odhalování osob, které se chtěly k vašemu počítači neoprávněně přihlásit.

Dole pak můžete nastavit, zda se má při autentizaci využívat vysoké zabezpečení (High Security), které může mít náročnější požadavky na podobu, nebo zda má být program do jisté míry benevolentní (High Convenience).

CS24

Při dalším startu počítače se již na přihlašovací obrazovce bude nacházet snímací okno, které po rozeznání vašeho obličeje provede automatické přihlášení. Zároveň však stále zůstane aktivní alternativa pro přihlášení se pomocí hesla. To pro případ, že by vás program nedokázal správně identifikovat.

Podle výrobce by měl být algoritmus programu dostatečně vyspělý, aby dokázal rozeznat, zda si uživatel nasadil brýle či změnil účes. Problém by neměly světelné podmínky výrazně odlišné od chvíle, kdy byly snímány vzorové fotografie.